Meimaand - Fietsmaand

Westerwolde, fietsen, bruggetje

Meimaand - Fietsmaand

Denk je aan de maand mei, dan denk je aan fietsen. Niet voor niets is de maand mei dé fietsmaand. Heerlijk fietsen door het bloeiende voorjaar en genieten van al het frisse groen en het stralende lentezonnetje. Hoor de vogeltjes vrolijk tjilpen en voel de lentewind door je haren gaan. Heerlijk! Het voorjaar is begonnen en proef de lente al fietsend door het mooie afwisselende landschap van Westerwolde. 

In deze blog geven we je 5 verschillende tips in 5 categoriën die het fietsen in Westerwolde nog iets leuker maken. Deze 5 categoriën zijn: 

  • 5 leuke evenementen in Westerwolde
  • 5 bezienswaardigheden in Westerwolde
  • 5 mooie uitgestippelde fietsroutes
  • 5 hele bijzondere overnachtingen
  • 5 gezellige eet- & drinkgelegenheden


5 leuke evenementen in Westerwolde

Fietsen door Westerwolde is al genieten, maar het kan nog leuker door het te combineren met leuke evenementen die in deze maand gehouden worden. Omdat we ze niet allemaal kunnen noemen, hebben we hier een 5-tal leuke evenementen speciaal voor jou op een rijtje opgezet. Leuk om je fietsroute hierop af te stemmen. Maak van je meimaand - fietsmaand een geweldige maand!  Op onze evenementenpagina vind alle overige activiteiten. 


molen, molenweekend, westerwolde, oost groninger molenweekend

1. Ontdek op de fiets de molens tijdens het Groninger Molenweekend

Tijdens het Groninger Molenweekend op zaterdag 11 en zondag 12 mei zijn er door het hele land honderden molens geopend voor bezoek. Ook in Westerwolde staan er molens die tijdens dit weekend meedoen en je kan bezichtigen. Ontmoet de molenaar, ontdek hoe het werk van een molenaar eruit ziet en doe mee met de leuke activiteiten in en rondom de molens. Nog leuker is om dit weekend van molen naar molen te fietsen in combinatie met een overnachting. Zo ontdek je nog meer van Westerwolde.

In Westerwolde zijn onder andere de volgende molens open voor publiek: 
- Standerd koren en pelmolen 'Vestingsmolen' in Bourtange;
- Korenmolen 'Veldkamps Molen' in Bellingwolde;
- Houtzaagmolen 'De Spinnenkop' in Wedderveer;
- Korenmolen 'Nieman's Meuln' in Veelerveen;
- Korenmolen 'De Korenbloem' in Vriescheloo;
- Standerdmolen 'Ter Haar' in Ter Apel.

Lees hier meer over molenweekend. Ook als je dit weekend niet in de mogelijkheid bent om langs de molens te gaan, is het zeker een aanrader om ze alsnog op een ander moment te komen bekijken.


2. Fiets mee met de Oost Groninger Rijwiel 3-daagse

Of je nu onbekend of bekend bent in Westerwolde, deze Oost Groninger Rijwiel 3-daagse is absoluut de moeite waard om nog meer van Westerwolde te ontdekken. De variatie in dit gebied is namelijk zo groot, dat er altijd wel iets nieuws te zien is. 

De start dit jaar is op de camping Wedderbergen, te Wedde en begint om 9.30 uur. Mocht dit te vroeg zijn, dan kun je tot 11.00 uur nog starten. Halverwege de 40 kilometer lange fietsroute is een stempelpost bij een horecagelegenheid, waar men even kan uitrusten en gebruik kan maken van de sanitaire voorzieningen. 
Is het niet haalbaar voor jou om alle dagen mee te fietsen, dan is het ook mogelijk om voor twee of één dag te gaan. En als je nog een locatie zoekt om te overnachten, dan hebben wij hier een aantal voor jou op een rijtje gezet! 

Inschrijven voor deze fietstocht kan ter plaatse, maar het is ook mogelijk om vooraf in te schrijven. Je ontvangt dan 2 euro korting per persoon op de startbewijzen. Klik hier voor meer informatie over de Oost Groninger Rijwiel 3-daagse


3. Gezellig op de fiets naar de Slag om Bourtange

Tijdens de meimaand fietsmaand in Westerwolde mag je eigenlijk niet de Slag om Bourtange missen. Combineer je fietstocht met dit geweldige evenement in en rondom het oude vestingstadje Bourtange

Tijdens het evenement 'Slag om Bourtange' op zaterdag 25 en zondag 26 mei 2019 wordt het grootste schijngevecht van de 80-jarige oorlog nagespeeld. Dit gaat gepaard met diverse veldslagen, marcherende troepen en kooplieden die hun waren aan de man proberen te brengen. Daarbij kun je nog genieten van historische muzikanten en knallende kanonnen. 

Beleef het mee en proef de sfeer van de 17e eeuw in Bourtange. Wil je meer weten over dit evenement, klik dan hier om de speciale pagina te bekijken voor meer informatie. 

 


4. Kom op de fiets naar het tuinconcert in Vlagtwedde

Op de fiets door Westerwolde is op zich al prachtig om te ervaren. Zeker in het voorjaar wanneer de natuur op haar mooist is. Maar ook de gezellige dorpjes zijn mooi om met de fiets te beleven. En heb je je fietsroute zo gepland dat je zondag 26 mei door Vlagtwedde fietst, bezoek dan het tuinconcert van Klaas Spekken om 13.30 aan de Veelerveensterweg 5! 

De tuinconcerten viert dit jaar haar 12,5 jarig jubileum en dat wordt gevierd met een gast, Crysztof Groen, een Groningse troubadour en country zanger. Klaas Spekken wordt begeleid door Vincent Grit. 
De toegang voor dit evenement is gratis en het concert begint om 13.30 uur. 


Secret Forest Festival Stadskanaal

5. Met de fiets naar het Secret Forest Festival

Combineer een weekend fietsen door Westerwolde met een gezellig festival in Stadskanaal. Dit jaar keert het Secret Forest Festival terug naar Stadskanaal en is het groter dan ooit! 
Op zaterdag 25 mei 2019, vindt tussen de hoge bomen in het groene Pagedal, een muzikaal evenement plaats waar je U tegen zegt. Artiesten, zoals Waylon, Nicky Romeiro en DJ Roy en nog vele anderen zijn dit jaar onderdeel van de line-up. 
Wil je in meimaand - fietsmaand nog een extra beleving toevoegen aan je fietstocht, dan is dit festival absoluut een aanrader! 

Het Secret Forest Festival begint om 14.00 uur en eindigt om 01.00 uur. 
Wil je meer weten over dit festival en hoe je aan kaarten komt? Klik dan hier!  

Al fietsend langs de bezienswaardigheden

Westerwolde heeft vele mooie bezienswaardigheden. Sommigen zijn van deze tijd, maar er zijn ook bijvoorbeeld gebouwen uit de 14e eeuw te vinden. Wanneer je je fietsroutes zo uitstippelt, is het mogelijk om van al dit moois te genieten. En tevens zijn het tegelijkertijd even mooie stops om even de benen te strekken. 

Op onze site vind je genoeg leuke fietsroutes en alle bezienswaardigheden, maar voor het gemak hebben we hier een vijftal mooie must see voor je neergezet! 


 

1. Pak je moment tijdens het fietsen in Klooster Ter Apel

Het Klooster in Ter Apel is het pareltje in Westerwolde. Als je van plan bent om te gaan fietsen in Westerwolde, dan mag je hier niet aan voorbij gaan. Het is het grootste, resterende klooster in de provincie Groningen en staat sinds 1992 in de top 100 in Nederland van de UNESCO.
Rondom het klooster zijn voldoende mooie fietsroutes uitgezet die je langs dit historische gebouw leidt. Een mooie plek om even van de fiets af te stappen en te genieten van de stilte en rust in en rondom het Klooster van Ter Apel


2. Met de fiets naar de trein

Hoe leuk is dat om je fietstocht even af te wisselen met een stoomlocomotief. De STAR in Stadskanaal heeft de langste museumspoorlijn van Nederland en is bij uitstek de moeite waard om te bekijken. Nog leuker is het natuurlijk om de fiets op het, in oude stijl gebouwde station te parkeren en mee te reizen met de loc naar Veendam of Musselkanaal. Geniet van het geluid van de locomotief en waan je terug in vroegere tijden wanneer je reist in één van de sfeervolle wagons. Een perfecte tussenstop wat je fietstocht net even wat meer beleving geeft. 

Wil je graag meer weten over de STAR, dan verwijzen we je graag door naar deze pagina.


3. Neem een fietsroute langs de Burcht in Wedde

Het Huis te Wedde, ook wel Burcht Wedde genoemd is één van de oudste gebouwen van Westerwolde (de Burcht is gebouwd in ca. 1360 - 1370) en heeft een belangrijke functie gehad bij het ontstaan van het huidige Nederland. Onder andere is hier bijvoorbeeld de Slag bij Heiligerlee voorbereid. 
Ook dit is zo'n plekje in Westerwolde die heel goed past wanneer je een heerlijk dagje aan het fietsen bent. De combinatie van ontspanning, sportiviteit en het opdoen van wat cultuur maakt dat je vol voldoening de dag afsluit. 


4. Op de fiets langs bijzondere architectuur

Fiets je door Bellingwolde heen, dan raden we je aan om even te stoppen bij het Rechthuis. Dit gebouw is volgens de muurankers gebouwd in 1643, maar naar alle waarschijnlijkheid is de kern van het pand nog veel ouder.
Op dit moment is het rechthuis in gebruik als woonhuis en helaas niet meer te bezichtigen, maar desondanks is het een schitterend (gerestaureerd) pand wat zeer zeker de moeite waard is om te bekijken. 
Mocht je een fietsroute nemen die langs of door het dorp Bellingwolde heen gaat, dan is dit een must-see! Iets waar wij in Westerwolde trots op zijn! 


5. Rondje Bourtange op de fiets

In het vestingstadje Bourtange kun je met gemak wel een hele dag vertoeven. Ook als je op de fiets door of langs dit stadje komt is het een mooi plekje om even van de pedalen af te stappen. In Bourtange is genoeg te beleven, waaronder vier musea, die je met één dagkaart kunt bezoeken. Het gaat om de volgende musea:  

  • Museum De Baracquen,
  • Filmzaal De Poort,
  • De Kapiteinswoning,
  • De Synagoge.

De vier musea geven een goed en mooi beeld van hoe men destijds leefde en werkte in de historische vesting. Ook is er aandacht besteedt aan de reconstructie van het stadje. 

Vind jouw mooiste fietsroute

Op de fiets door regio Westerwolde is één grote belevenis. Het maakt niet uit waar je fiets, want achter elke bocht lijkt het landschap weer anders te zijn. Zo fiets langs kronkelende beekjes, door de bossen en later weer langs intieme stukjes heide. 

Westerwolde heeft verschillende fietsroutes uitgestippeld in diverse lengtes. Wij hebben hier alvast 5 mooie fietsroutes voor je neergezet. Alvast veel fietsplezier! Fietsroute 1: de 7 bruggetjes

In 1765 werd besloten om een kanaal te graven. Het doel hiervan was om de ontginning van het hoogveen van het Bourtangermoeras te bevorderen. In het jaar 1856 werd het kanaal voltooid. Dit is het begin en het ontstaan van Stadskanaal.

Ondertussen is er veel veranderd in de omgeving van en aan het Stadskanaal. De zijkanalen zijn voor het overgrote deel gedempt. Het stukje met 7 bruggen is echt het enige deel waar de originele structuur van de ontginningen uit het eind van de 19de eeuw nog te zien is.

Een schitterende fietsroute van 30 kilometer die uniek is in zijn soort en waar je dus echt nog de geschiedenis van het Stadskanaal kan terug vinden. 


Fietsroute 2: De vlinderroute (47,95 km)

De vlinderroute is een route die net wat langer is dan de fietsroute van de 7 bruggetjes. Deze route begint in het knusse Onstwedde en gaat via Smeerling richting Musselkanaal. Het is een schitterend rondje in het zuidoostelijke deel van Westerwolde. 

In elk dorp is het absoluut de moeite waard om even van de fiets af te stappen en te genieten van de omgeving of je om je even te verdiepen in de historie. 


Fietsroute 3: Rondje Sellingen

De omgeving van Sellingen is echt wonderschoon! Het landschap is steeds weer anders en dit maakt de fietsroute zeer verrassend. De ene keer fiets je door de bossen en een moment later fiets je langs de ruiten AA. 

Wanneer je deze route fietst, ga je door de dorpen Sellingen, Jipsingbourtange en Ter Borg heen. In dit gebied vind je de sporen van vroegere tijden nog terug in het landschap. 


Fietsroute 4: Kort rondje Stadskanaal

Deze fietsroute is zeer geschikt als je met kinderen fiets of als je niet de hele dag op de fiets wilt zitten. Dit 'kort rondje Stadskanaal' is namelijk een route van slechts 14 kilometer. 

Tijdens deze fietsroute krijg je een goed beeld van Stadskanaal en de omgeving. Je fiets door de vloeivelden, daarna door de bossen en langs het Pagedal en ook een stukje door de bebouwing van Stadskanaal. 

Een erg leuke route in en om Stadskanaal


Fietsroute 5: Ter Apel - Ter Borg / Sellingen

Deze route fiets je langs de Nederlands / Duitse grens in het oostelijke gedeelte van Westerwolde. Een mooie fietsroute van ruim 37 kilometer, waarbij je onderweg het Klooster in Ter Apel kan bezoeken en in Sellingen de Kloosterboerderij Bleyendael.

Onderweg zijn er genoeg plekjes waar je even van de pedalen af kunt stappen om een lekkere lunch te nuttigen of even een kop koffie te drinken.

Overnachten op een wel heel bijzondere manier!

Overnachten in Westerwolde is heerlijk tot rust komen. Je kunt overnachten in de verschillende hotels, B&B's, camping en andere accomodaties die Westerwolde rijk is. 

Maar je kunt er ook voor kiezen om wel op een hele bijzondere manier te gaan overnachten. Een overnachting die je niet gauw zal doen vergeten. Wat dacht je van bijvoorbeeld een heuse Hunebedkamer of slapen in een treinwagon? 

Maak van je fietsmoment in Westerwolde een onvergetelijk moment door eens te kiezen voor een hele andere manier van overnachten. Wij hebben er 5 voor je op een rijtje gezet! 


1. Overnachten bij de STAR

Wordt wakker op een spoorwegemplacement! 
Bij de STAR in Stadskanaal kun je overnachten in een STARwagon. Deze ruimte, geschikt voor maximaal 5 personen, is compleet ingericht met bedden, een eethoek, toilet, badkamer, houtkachel en meer. Allemaal in de stijl van de pioniers. 

Lijkt dit je wat om eens op een hele andere en onvergetelijke manier te overnachten? Boek dan een overnachting bij Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal en slaap in een treinwagon.  


2. Slaap lekker in een wijnvat

Na een dag heerlijk fietsen door Westerwolde, fiets je aan het einde van de dag zo de camping op om een heerlijk wijntje te drinken voor je eigen wijnvat!

Camping Roelage in Ter Apel beschikt over twee wijnvaten. Deze zijn geschikt voor 4 personen (2 volwassenen en 2 kinderen) en zijn volledig compleet uitgerust met 4 opgemaakte bedden. 

Maak het jezelf makkelijk en lekker knus tijdens deze meimaand - fietsmaand en maak het verblijf in Westerwolde wel heel bijzonder! 


3. Luxe overnachten in een primitieve kamer

Voel jij je na een dag fietsen één met de natuur en wil je dat gevoel graag vasthouden? Dat kan nu door te overnachten in een heuse hunebedkamer

Laat je verrassen door de grote deksteen boven het ronde bed, de boomstammen die fungeren als stoelen en tafels en geniet ondertussen van het prachtige uitzicht over de Drentse Hondsrug en de bossen. 

Ondanks het primitieve karakter wat de kamer uitstraalt als hunebed, heeft het wel de faciliteiten van een 4-sterren kamer. Zo beschikt deze hunebedkamer onder andere over een flatscreen en een minibar. 


4. Slapen in een hemelbed in een Groninger boerderij

De hele dag al aan het fietsen geweest in Westerwolde? Zorg er dan voor dat je fietsroute zo eindigt dat je direct kunt genieten van een lekker drankje in de schilderachtige tuin bij Entourage in Vriescheloo

Even heerlijk bijkomen en genieten van deze 18.000m2 tuin en s'avonds fijn slapen in een schitterend hemelbed op de voormalige graanzolder van de Groninger boerderij "De Ramhorst".  

Een mooie locatie om te overnachten en een bijzondere belevenis tegelijkertijd. 


5. Luxe en bijzonder overnachten met uitzicht

Klaar met fietsen, maar nog niet uitgekeken op de natuur? Boek dan een hotelhuisje van Restinn. Hier geniet je, vanwege het doorgezicht, nog volop van de natuur van Westerwolde. Elk huisje, geplaatst op boerenerven, zijn zo gesitueerd dat je altijd een prachtig uitzicht hebt. 

Het overnachten in één van deze huisjes is een unieke belevenis. Het slapen bij de boer met de luxe van een B&B maakt het onvergetelijk.

Lekker eten & drinken hoort erbij!

Fietsen betekent inspanning! En het is daarom ook van belang om goed voor de inwendige mens te zorgen. Tijdens of na het fietsen zijn er genoeg mogelijkheden in de regio om hieraan te voldoen. 

Hieronder vind je een aantal tips waar je tijdens het fietsen even heerlijk kan stoppen voor een kop koffie of thee of waar je na het fietsen kunt gaan genieten van een welverdiende maaltijd. 


1. Genieten bij Kopje Genieten

Mocht je een route fietsen die door of langs het mooie dorp Wedde gaat, dan is een een aanrader om even te pauzeren bij de theethuin van  Christine van Kopje Genieten

Je kunt hier terecht voor een heerlijke lunch, brunch, high thea of zelfs een 'huiskamerdiner'. Uiteraard is ook mogelijk om even van de pedalen af te stappen voor een kopje koffie of thee met gebak. 

Proef de verse ingrediënten, terwijl je heerlijk buiten in de tuin zit. Zo kun je na dit bezoek er weer even tegenaan op de fiets! 


2. Even van de fiets bij de Gasterij

Gasterij Natuurlijk Smeerling is een oude gerestaureerde Westerwoldse boerderij. De boerderij is een rijksmonumentaal pand uit 1742, waarin je de oude elementen van die tijd nog goed terug kan zien.  

Gasterij Natuurlijk Smeerling is een mooie plek met een mooie tuin om even helemaal tot rust te komen van het fietsen door Westerwolde. 


3. Kies jouw eigen 'rustpunt'

Rustpunten zijn plekken waar je tijdens je fietstocht even van de pedalen af kan en mag. Het zijn plekken in Westerwolde langs een wandel- of fietsroute, maar het kan ook op het erf van een particulier of boer. 

Bij de rustpunten kun je even bijkomen, maar ook naar het toilet, de fiets opladen of wat drinken. Er zijn in de regio Westerwolde 14 verschillende rustpunten


4. Lekker tafelen na het fietsen

In en om rond het beekje De Ruiten Aa is het heerlijk fietsen. Genieten van het water wat zich kronkelend een baan door het landschap van Westerwolde baant, fiets je langs heide, akkers, weilanden en bossen. En langs De Ruiten Aa ligt het restaurant met dezelfde prachtige naam. 

Een mooie plek om heerlijk te dineren van verse regionale seizoensgebonden gerechten, waar het restaurant om bekend staat. Het restaurant biedt ook leuke arrangementen in combinatie met een activiteit, zoals fietsen, wandelen of kanovaren


5. Lekker dineren in Bourtange

Heb je een fietsroute uitgekozen, zodat je het mooie vestingstadje Bourtange tegenkomt? Ga het dan eens combineren, want net buiten het stadje ligt het rustig gelegen Hotel Bourtange. Hier kun je echt heerlijk dineren met uitzicht over de schitterende tuin met terrassen in de zon. 

Het is hier ook mogelijk om te lunchen en uiteraard te overnachten. Zo maak je van je fietstocht, gericht op Bourtange, wel een hele mooie combideal!  

Deel deze pagina