'Kloosters en Bijenvolk'

'Kloosters en Bijenvolk'

Op woensdag 15 juni 2016 organiseren Klooster Ter Apel en Teeltstation 'De Driehoek' een lezing en demonstratie over het bijenvolk en de imkerij.

Wat is er te doen

Imkeren

Mensen en bijen zijn al eeuwenlang verbonden. Zo ook in de middeleeuwen bij de kruisheren in Klooster Ter Apel. Zij hielden zich bezig met imkeren, het bijen houden en verzorgen. Honing was de enige zoetstof en werd ook als medicijn gebruikt. Van onschatbare waarde was ook de bijenwas waarvan de honingraten gemaakt waren. Men gebruikte het voor het maken van kaarsen. Bijen zijn ook belangrijk in de fruitteelt. Ze zorgen voor bestuiving zodat vruchten kunnen groeien. Want zonder bijen geven de meeste bloemen geen vruchten en zal er geen fruit of groenten groeien en bloeien. Kloosters bezitten ook nu nog een eigen bijenvolk, vaak in de kruiden- en moestuin gelegen.

 

'De Driehoek'

Carnica teeltstation en Bijenstand "de Driehoek"' is een onderdeel van een hobby imkerij die zijn oorsprong kent in 1985. De naam is ontstaan doordat er door de plaatsen Ter Apel, Bourtange en het Duitse Lehe met elkaar te verbinden een driehoek ontstaat. Bijenstand "de Driehoek" is lid van het Keurmerk Westerwolds Streekproduct. De Stichting Keurmerk Westerwolds Streekproduct zet zich in om producten uit de streek af te zetten in daarvoor opgezette winkels bij de afnemer. Bijenstand "de Driehoek" levert reeds honing aan diverse wederverkoop punten in de provincie Groningen en hoopt het gebruik van Westerwoldese honing hiermee te stimuleren. In de Kloosterwinkel van Klooster Ter Apel zijn diverse soorten honing van 'De Driehoek' te koop: koolzaad-, zomer-, linde- en acaciahoning.

Lezing en demonstratie

Harry Rijff, imker, zal een lezing houden in de Kapittelzaal en zal het leven van een bijenvolk in een observatiekast verduidelijken. Deze kast wordt tijdelijk geplaatst in de inpandig gelegen Kruidentuin van Klooster Ter Apel. Aansluitend wordt er een demonstratie gegeven en is er een mogelijkheid een kaarsje te maken van echte bijenwas.

Meer info

Datum: 15 juni 2016

Tijden: 10.00 tot 12.00 uur en 13.30 tot 15.30 uur

Kosten: volwassenen: € 9,50, kinderen: € 6,00 ( prijs is incl. bezoek aan Klooster Ter Apel)

Deelname: reserveren via evenement@kloosterterapel.nl of 0599 581370.

Locatie: Klooster Ter Apel, Boslaan 3-5, 9561 LH Ter Apel

Informatie: www.kloosterterapel.nl/nl/evenement-kloostersenbijenvolk 

Deel deze pagina