Oogstfeest in Onstwedde

Oogstfeest in Onstwedde

Maak een stap terug in de tijd op dit ééndaagse evenement in Onstwedde.

Vind hier vele oude ambachten, een oldtimershow, een braderie met vlooienmarkt, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag. Het zijn slechts enkele onderwerpen van de ingrediënten van het Onstwedder Oogstfeest, dat op zaterdag 24 augustus plaatsvindt.

 

Wat is er te doen

Wat is er te doen

Dorsmachines
Bezoekers van het Oogstfeest doen een stap terug in de tijd. Dankzij het demonstreren van vele authentieke agrarische ambachten, wanen zij zich even op het Groninger platteland in grootmoeders tijd.

"Deed oma dit vroeger ook altijd op deze manier?", zal uw (klein)kind zich vast afvragen.

Dorsmachines scheiden het graan van het stro. Van het tot meel verwerkte graan worden heerlijke broden gebakken in een authentieke veldoven. Tevens worden er heerlijke spekdikken gebakken.

Handambachten
Ook zijn er diverse andere authentieke handambachten, zoals klompen maken, strodokken binden, stoelen matten, midwinterhoorns maken en smeden met een veldsmederij. In de houtzagerij worden dikke bomen verzaagd tot planken. De demonstraties worden verzorgd door de vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv’n met ondersteuning van een collega-oude-ambachtenorganisatie uit het Drentse Dwingeloo, die in Onstwedde onder meer demonstreert ‘hoe de was vroeger was’ en stokbroodjes bakken voor kinderen. Ook vinden er dit jaar weer demonstraties grasmaaien met een zeis plaats door vrijwilligers uit Groningen.

Nieuw is dit jaar het schapen drijven. Met enkele Border Collies geeft Mike van der Most, eigenaar van ´De Scheperij´ uit Leek, demonstraties schapen drijven.

Boeren Boeldag
Tijdens de Groninger Boeren Boeldag komen zo’n veertig kavels onder de hamer. Geveild worden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad, meubilair en antiek. Uitveiler van dit alles is de altijd bijzonder spraakzame Jaap Nienhuis, onder meer voormalig weerman van RTV Noord. De veiling vindt plaats ten overstaan van notaris Frits Bergman uit Stadskanaal. De te veilen goederen zijn vanaf 12.30 uur te bezichtigen en de daadwerkelijke veiling begint om 13.15 uur.

Muziek en hondendressuur
Tijdens het Oogstfeest zijn er muzikale optredens van het Onstwedder muziekduo Wim & Miranda en is er de gehele dag een draaiorgel. HDV Alteveer verzorgt demonstraties hondendressuur, onder meer met een pakwerker.

Gratis kinderactiviteiten
Voor kinderen zijn er diverse activiteiten waaraan zij gratis mogen meedoen, onder meer een kinderbraderie, springrekkers, rondritten in een trekker met kar en met een geitenkar, een springkussen, een draaimolen en kindervermaak door Jos Tipker Entertainment. Ook mogen kinderen tijdens het Oogstfeest stokbroodjes bakken in een houtvuur. Ze zullen zich prima vermaken deze dag! 

Oldtimers
Een oldtimershow met auto’s ouder dan veertig jaar en tractoren, motoren, bromfietsen en vrachtwagens van minstens dertig jaar oud.

Evenemententerrein
Alle activiteiten vinden deze dag plaats op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde.

Gratis parkeren
Parkeren kan vlakbij de hoofdingang van het Evenemententerrein en is helemaal gratis. Voor mensen die minder goed ter been zijn, zijn er invalidenparkeerplaatsen direct 

bij de ingang. Vrijwilligers van de organisatie zorgen voor een ordentelijk verloop van de komende en gaande verkeersstroom. De parkeerplaatsen zijn gemakkelijk te vinden. Bestuurders kunnen de verwijsborden naar het Evenemententerrein volgen, die op vele plaatsen in de omgeving langs de weg staan.

Schitterende fietsroutes 
Een dag vermaken op het oogstfeest is geen enkel probleem. Maar hoe leuk kan het zijn om de fiets erbij te pakken. Combineer het oogstfeest met de schitterende fietsroutes die Westerwolde rijk is. Maak van een dagje naar het oogstfeest een compleet

weekendje weg en fiets door het mooie landschap. Op onze pagina hebben we al een aantal mooie routes uitgezet. 

Overnachten in de buurt van Onstwedde?
Zijn er plannen om in combinatie met het oogstfeest een weekend in Onstwedde of omgeving te verblijven? Regio Westerwolde kent voldoende mogelijkheden om te overnachten in verschillende accomodaties, zoals sfeervolle Bed and Breakfasts, leuke hotelletjes of een luxe verblijf in een bungalowpark. Bekijk hier de verschillende accomodaties!

De entreeprijs voor het Oogstfeest bedraagt 4 euro. Voor kinderen tot en met twaalf jaar is de entree gratis.

Deel deze pagina