Wandelen voor Water in Smeerling

Wandelen voor Water in Smeerling

Het is weer zover! 214 leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit de regio trekken rondom Wereldwaterdag hun wandelschoenen uit de kast voor ‘Wandelen voor Water’. Waterschap Hunze en Aa’s organiseert op woensdag 20 maart een centrale wandeling in Smeerling waaraan acht scholen meedoen. De opbrengst van deze sponsorloop gaat naar een water- en sanitatieprogramma van Amref Flying Doctors in de sloppenwijken van Addis Ababa in Ethiopië.

Wat is er te doen

Tijdens de wandeling zijn de leerlingen te herkennen aan een blauwe rugzak waarin ze zes liter water dragen. Op deze manier zetten Nederlandse kinderen zich in voor veilig water en goed sanitair voor leeftijdsgenootjes in Ethiopië. Veel kinderen, leggen daar dagelijks enorme afstanden af met zware jerrycans om – vaak vervuild – drinkwater voor het gezin te halen.

Gastles op school
Voorafgaand aan de wandeling krijgen alle leerlingen een gastles over schoon water en hygiëne in het algemeen en de huidige situatie in Ethiopië. Schoon water, voldoende toiletten en riolering zijn in de sloppenwijken van Addis Ababa allerminst vanzelfsprekend. Het doel van de gastles is bewustwording: ‘Is een kwartier onder de douche staan in Nederland eigenlijk wel zo vanzelfsprekend? Waar worstelen leeftijdgenootjes in Ethiopië bijvoorbeeld mee?’

Wandelen voor veilig drinkwater
In Ethiopië hebben maar liefst 43 miljoen volwassenen en kinderen géén toegang tot schoon drinkwater. Vooral kinderen worden hierdoor ziek. Amref Flying Doctors legt daarom waterleidingen aan in sloppenwijken en bouwt hier ‘waterwinkels’. Waterwinkels zijn simpele gebouwen met daarin wc’s, douches en waterpunten. Daarnaast geven ze volwassenen en kinderen in de sloppenwijken ook voorlichting over hygiëne. Op deze manier verbeteren ze de toegang tot schoon (drink)water en verminderen ze ziekten, veroorzaakt door vervuild water.
Het geld dat de kinderen van Wandelen voor Water inzamelen is bestemd voor dit water- en sanitatieprogramma van Amref in Ethiopië.

 

Meer info

Organisatie
De lokale organisatie ligt in handen van Hunze en Aa’s in nauwe samenwerking met de scholen. Het waterschap organiseert een wandeling op woensdagochtend 20 maart voor de kinderen in Smeerling. De leerlingen van acht basisscholen uit de Bellingwolde, Bourtange, Vlagtwedde, Vriescheloo en Winschoten verzamelen zich om 9.00 uur voor de zes kilometer lange wandeling. Rond 11.00 uur worden de kinderen terug verwacht voor de bekendmaking van het eindbedrag.

Deel deze pagina