Fietsroute 4: Kort rondje Stadskanaal (14 km)

Geschiedenis van de STAR

De spoorlijn tussen Veendam en Musselkanaal is een restant van het netwerk dat in het begin van de vorige eeuw werd aangelegd door de NOLS (NoordOoster Locaal Spoorweg) en de historische STAR (Groningsch-Drenthsche Spoorwegmaatschappij ‘Stadskanaal-Ter Apel-Rijksgrens’). In het jaar 1905 konden de eerste treinreizigers Stadskanaal bereiken vanuit de richting Gieten.

In de jaren daarna werd het lijnennet van de NOLS in de regio uitgebreidt met lijnen vanuit Emmen naar Stadskanaal (via Gasselternijveen) en de spoorlijn van Stadskanaal naar Veendam.

Toen de lijn naar Musselkanaal / Ter Apel in dienst werd genomen werd Stadskanaal een belangrijk knooppunt voor het spoorvervoer. Niet voor niets was het officieel ‘Stadskanaal Hoofdstation’.

De Museumspoorlijn S•T•A•R rijdt sinds 1994 met een historische stoomtrein en dieseltreinen tussen Veendam en Musselkanaal.  Het spoor loopt nagenoeg geheel langs de grens tussen Groningen en Drenthe, de Semslinie, en doorkruist daarmee de streek die bekend staat als de Veenkoloniën van Zuid-Groningen. Met een lengte van 26 km is het de langste museumlijn van Nederland.

STAR, stadskanaal, trein, museumspoorlijn, loc, locomotief STAR

Pagedal

Het Pagedal ligt aan de noordoostzijde van de plaats

Stadskanaal. Het recreatiegebied bestaat uit bos, weilanden en een recreatievijver met een strandje. Tijdens de gehele route komt u voldoende picknickbanken en horeca tegen. Adventure Park Pagedal: Vanuit ons Adventure Park helpen wij onze klanten met het verzorgen van hun mooiste dag op het gebied van sportieve uitjes en evenementen.

pagedal, stadskanaal, fietsroute, westerwolde De Pageplas
Kunstwerk, Stadskanaal, kunst, fietsroute Kunstwerk 'Stadsspaden'

Kunst aan de Hoofdstraat in Stadskanaal

Op 10 mei 2012 heeft de officiële opening van de vernieuwde Hoofdstraat onder grote belangstelling van de winkeliers en inwoners van de gemeente Stadskanaal plaats gevonden.

‘Trots’ en ‘dankbaar’ zijn de twee woorden die voor dit uiteindelijk resultaat belangrijk zijn. ‘Trots’ op een prachtig en zeer vakkundig stuk geleverd werk door onze combinatie en ‘dankbaar’ dat wij de gemeente hebben kunnen ondersteunen in deze grote verbetering van de openbare ruimte.

De Hoofdstraat in Stadskanaal is opnieuw ingericht. De Hoofdstraat heeft een nieuw en modern uiterlijk, met hints naar het veenkoloniale verleden van de gemeente Stadskanaal.

Vroeger werden de trekschuiten op het kanaal voortgetrokken door man of paard via het jaagpad. Het jaagpad was een speciaal pad dat daarvoor langs het kanaal liep. Het oude jaagpad wordt uitgebeeld door middel van een wandelboulevard langs het kanaal, met daarop met LED -verlichte hoefijzers. Op de wandelboulevard staan twee kunstwerken. Het kunstwerk ‘Turven Tronen’ beeldt de slagkarren uit waarop het turf vroeger werd vervoerd. Het kunstwerk ‘Stadsspaden’ refereert naar het handgegraven kanaal.

Vroeger was er een dubbel kanalenstelsel. Het hoofdkanaal en evenwijdig daaraan het Boerendiep (nu de Navolaan). In het voetgangersgebied zijn twee blauwe lijnen opgenomen die referen aan dit dubbele kanalenstelsel. Deze lijnen dienen ook als waterafvoerende goot.

Net als vroeger is er slechts één rijbaan waarop al het verkeer rijdt. Dit past in het principe van shared space. Het verkeer ziet elkaar en automobilisten gaan daardoor langzamer rijden. Dit bevordert de verkeersveiligheid.

De Eurobrug is een authentieke ophaalbrug, maar dan met een moderne uitstraling. Op de Eurobrug staat een gedicht van Ede Staal.

De Kunstroute is verkrijgbaar voor maar 1,- euro bij:

Tourist info stadskanaal
Navolaan 15-11  9501VJ Stadskanaal
Tel : 0599-650039


Knoalster Lorelei

Ik wait nait, wat zel ‘t toch beduden,
Dat ik zo miesderig bin;
n Vertelster uut olle tieden,
Dat gaait mie moar nait uut de zin.
‘t Is kôld over ‘t daip en ‘t wordt duuster,
‘t Is ales in rust, groot en klaain,
De leunen van de badde is dudelk
In t heldere woater te zain.

Het oaregste schipperswichie
Van zo’n achttien of negentien joar,
Dat staait in heur onderliefie,
Zai kamt heur stroblonde hoar;
Zai kamt het in laange strengen,
En zingt zaacht een deuntje derbie,
Zai zingt van de laifde en van schaaiden...
De snikke vuier net heur veurbie.

De snikjong achter aan ‘t rouer,
Dij röpt ‘Goienoavendsoam!’
Hai zogt gain liene en gain badde,
Hai kikt moar noar t wicht op de proam.
Ze zeggen: hai is mit zien hazzens
Liek tegen de badde aan goan,
En dat haar mit heur zingen
Dat schipperswichie doan.

lorelei, stadskanaal Knoalster Lorelei


Kort Rondje Stadskanaal

13,92 km

Deel deze pagina