Over de Regio Westerwolde Groningen

Westerwolde; de charmante regio van Groningen

Westerwolde is de meest zuid-oostelijk gelegen regio van Groningen. Westerwolde grenst dan ook aan de oostzijde aan Duitsland. Westerwolde bestaat uit twee gemeenten: Westerwolde en Stadskanaal. Deze gemeenten bestaan weer uit een aantal sfeervolle dorpjes zoals; Bellingwolde, Blijham, Onstwedde, Sellingen, Stadskanaal, Musselkanaal,Ter Apel, Vlagtwedde, Vriescheloo en Wedde. De beroemde vestingdorpjes Oudeschans en Bourtange vormen respectievelijk in het noorden en het zuiden de grenzen van de regio.

Het landschap

Westerwolde heeft een charmant, kleinschalige beekdallandschap (van de riviertjes Mussel Aa, Ruiten Aa en Westerwoldse Aa) met mooie dorpjes, groene bossen, heidevelden, graslanden en akkers bij monumentale boerderijen en prachtige flora en fauna.

Hier is Nederland ontstaan...

In De Burcht te Wedde, het enige kasteeltje in de provincie Groningen, werd de beroemde slag van Heiligerlee bekokstoofd. Dit was de eerste overwinning van de troepen van Willem van Oranje in de Tachtigjarige Oorlog. De rijke geschiedenis van Westerwolde vindt u ook terug in de vesting Bourtange en het Kruisheerenklooster in Ter Apel, het einige plattelandsklooster in Europa dat ook op de lijst van UNESCO staat.

Om te ontdekken...

De prachtige natuur, de grote afwisseling in landschappen verbonden door kleine gehuchten en de rijke historie maken van Westerwolde een waar ontdekgebied. Wil je Westerwolde volledig ontdekken? Dat kan! Wanneer je alle 35 wandelroutes hebt gelopen, heb je heel Westerwolde in al haar glorie mogen bewonderen. 


Deel deze pagina