Oudeschans

Oudeschans

Oudeschans is het kleinste vestingdorpje; tijdens de 80-jarige oorlog in 1593 door graaf Willem Lodewijk van Nassau aangelegd. De vesting speelde in 1593 en 1594 een belangrijke rol in de strijd van de Staatse troepen (de Hollanders) tegen de Spaanse macht. In 1659 kreeg Oudeschans haar huidige vorm. Oudeschans is in 1814 als vesting opgeheven, maar er is in de structuur van het dorp weinig veranderd. Het stratenplan is bewaard gebleven en de plaats van de vroegere wallen en grachten is nog in de verkaveling te herkennen. In Oudeschans vindt u rust, ruimte en natuur gecombineerd met een boeiende geschiedenis!

Vestingsmuseum

Ontdek de geschiedenis van de vestingwerken in Oost-Groningen en direct over de grens in Duitsland in het vestingsmuseum. Daarnaast is er een expositie van bodemvondsten uit de 16e, 17e en 18e eeuw.

Garnizoenskerkje (1626)

Het 17e-eeuwse kerkje en de 18e-eeuwse pastorie huizen onder één dak. Een zeldzaamheid in Nederland! Het is tegenwoordig in gebruik als trouwlocatie, daarnaast vinden er van september t/m mei maandelijks op zondagochtend concerten plaats.

Wandelroute over verdedigingswallen

Wandel via een gemarkeerde route over de voormalige verdedigingswallen, langs de oude Westerwoldse Aa en door het pittoreske vestingdorp. Voor de liefhebbers is er bij het Vestingmuseum een prachtig boekje verkrijgbaar dat historische informatie verschaft over wat u ziet tijdens het wandelen.

Ophaalbrug

Deze roodgeverfde houten brug over de Westerwoldsche Aa is gebouwd in 1976 over de dode arm van de Westerwoldsche Aa. Het is een kopie van een achttiende-eeuwse brug die voorheen in Oudeschans heeft gelegen. De brug heeft twee poortdeuren, waarmee de brug kan worden afgesloten. De brug is de westelijke entree van de oude vesting Oudeschans.

Sporen uit het verleden in Oudeschans

Al wandelend door Oudeschans komt u, naast de monumentale boerderijen en oude huizen nog diverse andere sporen uit het verleden tegen!

Het Kruydenbastion
Voormalig verdedigingswerk waar ooit een kruithuis stond, nu in gebruik als boomgaard met oude fruitrassen en tevens een prima plek voor een picknick.

Het Dodenbastion
Een begraafplaats zoals er tegenwoordig niet veel meer zijn. Deze, nog duidelijk als vestingwerk herkenbare plek, biedt een wijdse blik over de velden.

Brandspuithuisje
Naast het pand aan de Achterstraat 11. Binnen staat een originele antieke brandspuit. 

Dorpsput en dorpspomp
Op het dorpsplein in de Voorstraat. De oorspronkelijke plek van de put is met de wichelroede teruggevonden.

Telefoon- annex wachthuisje
Op de hoek Voorstraat/Achterstraat, naast de oude schoolmeesterswoning.

Wandelroute rond Oudeschans

Deel deze pagina