Zuidroute Pronkjewailpad; inschrijving binnenkort geopend

donderdag 07 maart 2019

 Zuidroute Pronkjewailpad; inschrijving binnenkort geopend

Het Pronkjewailpad, bestaande uit twee kilometerslange wandelingen langs de mooiste plekken van de provincie Groningen, is vanaf april weer te bewandelen. Vorig jaar werd de Noordroute geopend, en dit jaar wordt de wandeling uitgebreid met de Zuidroute. Vanaf 21 maart is het mogelijk om je voor de wandeling in te schrijven.

Zuidroute

De nieuwe Zuidroute is maar liefst 350 kilometer lang. Deze route voert je vanaf de stad Groningen door onder andere de graanrepubliek van het Oldambt, het bosrijke Westerwolde, vesting Bourtange, de historische Veenkoloniën en het Westerkwartier. Onderweg leer je Groningen in al haar facetten kennen: je wandelt door de gevarieerde landschappen en bijzondere natuur en maakt tegelijkertijd kennis met de Groningse geschiedenis, en het Groningse het cultureel erfgoed. Ook kun je onderweg genieten van verschillende lokale en regionale pronkjewails: theater, muziek, kunst en eten uit de streek.

Van 23 maart tot en met 31 maart staat de officiële opening van de Zuidroute op het programma. Voorlopers, betrokken ondernemers en vertegenwoordigers lopen dan, opgesplitst in twee groepen, in negen dagen de hele wandeling.

Noordroute

Ook de Noordroute kan nog bewandeld worden. Deze route is 250 kilometer lang en volgt eerst het Boterdiep, gaat langs de Waddenkust en door het NP Lauwersmeer, over het Hogeland met al zijn wierden om vervolgens via het waterrijke Gouden Pad terug te keren naar de Stad Groningen. 

Het gaat om individuele wandeltochten: wandelaars bepalen zelf wanneer en hoeveel ze lopen. Er kan alleen gewandeld worden tussen 4 april en 31 oktober. Inschrijven voor het Pronkjewailpad kan vanaf 21 maart. De inschrijfkosten voor de Noordroute bedragen € 38,00, en die voor de Zuidroute € 42,00. De deelnemers krijgen dan een zogenoemde Pronkjewailkaart waarmee de pronkjuwelen onderweg ‘verzilverd’ – dat wil zeggen ‘geproefd’ of ‘beleefd’ - kunnen worden. De inschrijving is ook inclusief onder andere toegang tot de speciale app.

Tocht om de Noord

Het Pronkjewailpad is een antwoord op de grote belangstelling voor de Tocht om de Noord, die traditioneel al een half uur na inschrijving is volgeboekt. De inschrijving voor de Tocht om de Noord gaat op 1 maart van start. Wie mee wil doen, moet er snel bij zijn: de tocht zit doorgaans in no-time vol. De Tocht om de Noord is 80 kilometer lang en staat dit jaar op de agenda voor 28 en 29 september. In twee dagen tijd lopen de deelnemers langs én dwars door het industrieel erfgoed van Groningen.

Meer info: https://www.tochtomdenoord.nl/

Deel deze pagina