Wandelroute 10: Om de Toren Onstwedde, 8 km.

Wandelroute 10: Om de Toren Onstwedde, 8 km

 

Op deze wandeling blijft de middeleeuwse, geheel uit kloostermoppen opgetrokken Juffertoren van Onstwedde vrijwel steeds in ’t zicht. Die toren is al een kleine 700 jaar een herkenningspunt. Alleen als je achter de es loopt laat hij niet meer dan de spits zien.

De wandeling gaat door het stroomdal van de Mussel Aa en dan over de es, een oeroud stukje Westerwolde. Vondsten van stenen bijlen in dit gebied wijzen op een bewoningsgeschiedenis van zo’n vierenhalfduizend jaar.

De eerste kennismaking met de Mussel Aa (bij punt 3) is niet om over naar huis te schrijven. Het riviertje is daar een recht kanaal met tamelijk steile oevers. Maar een stukje verderop verandert dat. De tocht gaat dan langs een oever met flauw oplopend talud, waar veel (moeras)planten zich thuis voelen.

Deze oever is opzettelijk milieuvriendelijk gemaakt en dat betekent dat er een grote verscheidenheid aan planten kan groeien. Ook voor dieren biedt een brede oeverstrook veel meer mogelijkheden: om te paren, te broeden, te foerageren, te schuilen en zich te verplaatsen. Voor vissen ontstaat een ondiepe strook water om er te paaien.

Trekkende dieren vinden dekking op hun tocht langs het water en overstekende dieren klimmen zonder moeite weer op het droge. Op deze manier vormt de Mussel Aa hier een stukje van een ‘natte ecologische verbindingszone’. Een bijkomend voordeel is dat het riviertje veel meer water kan bevatten. Het vormt zo een ‘waterbuffer’ in natte tijden.

Na het oversteken van de Hardingstraat loopt u over ‘De Esch’.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten.
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving
We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.
Download route 10 - Om de Toren-Onstwedde.gpx

Kaart route 10 Om de Toren Onstwedde

7,99 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde en wordt gesponsord door: Atelier Geert Schreuder

Meer foto's van route 10

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 10 te bekijken.

Deel deze pagina