Wandelroute 15: De Marke Harpel, 14 km.

Wandelroute 15: De Marke Harpel, 14 km

 

Het beekdal van de Ruiten Aa en de aangrenzende bossen en natuurgebieden behoren tot de Ecologische Hoofdstructuur van Groningen. Dat is de ruggengraat van het natuurbeheer. Belangrijke natuurgebieden worden zoveel mogelijk met elkaar verbonden. Soms door het onder natuurbeheer brengen van landbouwgrond en soms door de aanleg van ecologische verbindingszones, waardoor dieren (en vaak mèt hen de planten) zich van het ene naar het andere natuurgebied kunnen verplaatsen. Het beekdal van de Ruiten Aa is hier en daar smal en de natuurgebieden grenzen direct aan intensief gebruikte landbouwgronden.

De wandelroute die in Harpel begint loopt langs het Metbroekbos bij Smeerling en over het Ellersinghuizerveld, een grootschalig landbouwgebied. Het was jarenlang een omstreden gebied. De betrokkenen bij het grote landinrichtingsproject (de Herinrichting van Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkoloniën), de boeren en de natuurbeheerders, claimden beiden het gebied. De boeren om er te boeren en de natuurbeheerders om het bij de Ecologische Hoofdstructuur te betrekken en het te laten dienen als buffer tussen de landbouw en de natuur in het beekdal. Daar liggen waardevolle bosgebieden (Lieftinghsbroek en Metbroekbos) en oeverlanden.

Natuurmonumenten is druk doende om het gebied van Ellersinghuizerveld terug te brengen naar de situatie van anno 1850. Dit gebied bestond toen uit woeste gronden met een open, wijds karakter. Een deel van het natuurgebied wordt afgegraven, zodat er weer heide en schraal grasland ontstaat. Op het laagste punt wordt een deel van het ven in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Hier kunnen planten als zonnedauw, pilvaren en fonteinkruid van profiteren.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten. 

Download Routekaart 15

Download de routebeschrijving

We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.
Download route 15 - De Marke-Harpel.gpx

Kaart route 15 De Marke - Harpel

14,13 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde.

Voor deze route kunt u zich nog opgeven als sponsor. Mail naar: info@wandeleninwesterwolde.nl

 

Meer foto's van route 15

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 15 te bekijken.

Deel deze pagina