Wandelroute 19: De Rode Loper Stadskanaal, 9,5 km.

Wandelroute 19: De Rode Loper Stadskanaal 9,5 km.

 

In 1765 besloot de gemeenteraad van de stad Groningen om vanaf Bareveld een kanaal te graven voor de ontsluiting van het onmetelijke hoogveencomplex dat zich uitstrekte tot aan de rijksgrens met Duitsland. Het kanaal diende aanvankelijk voor de ontwatering van de venen en de afvoer van de gewonnen turf. Later werd het de economische slagader van de hele regio. Deze functie is verdwenen en nu is recreatievaart van belang.

In de loop van de tijd ontwikkelde zich bebouwing langs dit kanaal wat uiteindelijk leidde tot het huidige Stadskanaal. De naam verwijst duidelijk naar de oorspronkelijke eigenaresse van het kanaal. De komst van een Philipsvestiging in de jaren vijftig van de vorige eeuw gaf de impuls tot de verandering van het veenkoloniale lintdorp tot de huidige plaats met haast stedelijke allure. Stadskanaal heeft goede voorzieningen die zorgen voor een aantrekkelijk woonklimaat. Opvallend is de aandacht die wordt gegeven aan het openbare groen. Overal vindt men groene
bermen, rozenperken en bomen en struiken.

De wandelroute loopt door en langs relatief jonge woonwijken en het recreatiegebied Het Pagedal, waarvan de aanzet is gegeven in het begin van de jaren zestig van de twintigste eeuw. Later werden vanuit de gedachte dat de inwoners van Stadskanaal binnen loop- en fietsafstand moesten kunnen recreëren, de grote recreatieplas en de dierenweiden aangelegd. Weer later werd aan de overzijde van het A.G.Wildervanckkanaal en de N366, het Vledderbos aangeplant. Voor de verbinding met het Westerwoldse achterland werden diverse viaducten gebouwd en om het nieuwe Vledderbos bij het recreatiegebied te betrekken, werd de naamgever van deze wandel- en fietsbrug, De Rode Loper, in 1998 gerealiseerd.

Bij punt 10 van de wandelroute, langs het schelpenpad langs de wei van de Schotse Hooglanders in het Pagedal zijn in het voorjaar wilde orchideeën waar te nemen. Aan het eind van dit schelpenpad zie je aan de rechterkant nog een mooi vennetje liggen, met vlonders en mooie begroeiing, hier is de ijsvogel gesignaleerd. Bij de plas, bij de kiosk zijn regelmatig aalscholvers te zien, die op een rijtje op de aanwezige palen in het water hun vleugels droog wapperen. En in de winter van 2010 waren daar zelfs regelmatig grote witte zilverreigers.

De naam van het recreatiegebied, het Pagedal, is ontleend aan het riviertje Pagediep dat bij Onstwedde uitmondt in de Mussel Aa. De oorspronkelijke streektaalnaam luidde (en luidt) Poggedaip die verwijst naar de vele kikkers die er voorkwamen. Een pogge is een kikker of een pad. De merkwaardige overzetting van de eigenlijke naam naar Pagediep veroorzaakt veelvuldig verwarring in de uitspraak van de naam: Page wordt uitgesproken met een harde g.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten.
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving

Kaart route 19 De Rode Loper Stadskanaal

11,21 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde en wordt gesponsord door:

Pagedal B.V.
Pagedal, een bruisend centrum voor sport, evenementen en recreatie in Noord-Nederland op de grens van Groningen en Drenthe!

en
Restaurant de Rode Loper

Meer foto's route 19

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 19 te bekijken.

Deel deze pagina