Wandelroute 3: Driestromenland Wedde, 6 km.

Wandelroute 3: Driestromenland Wedde, 6 km

 

De burcht is een verhaal apart. De eerste bouw vond rond 1361 plaats door Egge Addinga, die de Marcellusvloed in het Reiderland ontvluchtte. De Addinga’s voerden een schrikbewind en Egge I werd in 1391 door Westerwoldigers vermoord. De verhouding tussen de bevolking en de Addinga’s bleef moeizaam en bijgevolg werd Egge II in 1475 door een woedende menigte pal voor zijn burcht gelyncht. Daarna bewoonden drosten het huis en werd er recht gesproken. Aan het eind van de zestiende eeuw is er een serie heksenprocessen gevoerd, die negentien vrouwen op de brandstapel bracht. Kort daarop kocht de stad Groningen de heerlijkheid Westerwolde, inclusief Wedde. Honderdtachtig jaar lang behield de stad zijn rechten. Inmiddels werd de burcht versterkt tot een echte vesting. Dat weerhield de bisschop van Münster, Bernard van Galen, er in 1665 niet van hem te veroveren en het halve dorp plat te branden. In 1828 besloot de raad van Groningen het huis te Wedde te laten afbreken en zo zou zijn geschied als notaris Koning uit Bellingwolde het pand niet had aangekocht.

Door alle, al dan niet vrijwillige verbouwingen is er weinig meer over van de oorspronkelijke burcht: alleen de kelder van de zuidelijke vleugel stamt nog uit de veertiende eeuw. In 2012 is de restauratie van de Burcht voltooId. In de Burcht bevindt zich nu een restaurant en een kinderhotel voor kansarme kinderen. Tevens zijn er ook hotelkamers die als erfgoedlogies kunnen worden gehuurd. Zie voor meer informatie de website www.burchtwedde.nl.

De wandeling ‘Driestromenland’ kan men met net zoveel recht ‘Vierstromenland’ noemen. Bij punt 7 komen het Veelerdiep en de Ruiten Aa samen. Even voorbij de Engelkensbrug (punt 8) komen Mussel Aa en Ruiten Aa samen. Het Veelerdiep splitst zich ten zuiden van Vlagwedde (bij Ellersinghuizen) af van de Ruiten Aa en stroomt door de bebouwde kom van Vlagtwedde.

Let op, bij hoog water is deze route mogelijk niet toegankelijk, (voornamelijk in herfst en winterperiode).! Vanaf Wedde tot Wessinghuizen kan dan over de verharde weg worden gelopen, de Kemkebosweg. Het gaat dan voornamelijk om de oevers van de Westerwoldse Aa, die dan onder water kunnen staan.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten.
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving
We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.
Download 03 - Driestromenland.gpx

 

Kaart route 3 Driestromenland

6,54 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde en wordt gesponsord door:  Uw Wandelcoach Eltjo Glazenborg

Meer foto's van route 3

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 3 te zien.

Deel deze pagina