Wandelroute 31: Oudeschans/Koudehoek, 6 of 11 km.

Wandelroute 31: Oudeschans/Koudehoek 6 of 11 kilometer

In het uiterste noorden van Westerwolde ligt de voormalige vesting Oudeschans. Deze oude vesting is in 1593 aangelegd in het grensgebied met Duitsland door Graaf Willem Lodewijk, stadhouder van Groningen. Hoewel daar nu weinig tot niets meer van te zien is, lag de vesting aan de oever van de Dollard, die door dijkdoorbraken en vloedgolven ver landinwaarts was gedrongen.

De vesting, die in die tijd de Bellingwolder Schans werd genoemd, was bedoeld om de monding van de rivier de Westerwoldse Aa in de Dollard te beschermen tegen vreemde indringers. Graaf Willem bouwde met 2200 soldaten de wallen om de vesting en plaatste er verblijven voor zijn manschappen. De soldaten verdedigden de vesting. De Bellingwolder Schans verloor zijn betekenis toen de Dollard werd ingedijkt en er een nieuw verdedigingswerk nodig was: De Nieuwe of Lange Akkerschans (1628). De Bellingwolder Schans kreeg in die tijd haar huidige naam: Oudeschans.

Het vestingdorpje raakte daarna steeds verder in verval. Toen in de jaren ’70 van de vorige eeuw Oudeschans helemaal gesloopt dreigde te worden, heeft de Vereniging en later de Stichting Vesting Oudeschans met succes gevochten voor het behoud van dit historische en karakteristieke dorp. Na een grondige opknapbeurt is Oudeschans geworden wat het nu is.

Deze wandelroute biedt u een mooie blik op dit historische vestingdorp en de omliggende landerijen vanaf de zogenaamde “contrescarp”, de tweede verdedigingslinie.

De wandelroute gaat verder door de polder en over de dijk van de Westerwoldse Aa naar Koude Hoek, een  agrarisch buurtschap net ten noordwesten van de vesting. Hier loopt u door het broed - en jachtgebied van de grauwe kiekendief, de zeldzame roofvogel die zich met name in het Groningse land erg thuis voelt.

U heeft de keuze de normale route te volgen, die u na Koude Hoek weer naar de vesting terugvoert, of de verlengde route, die om de Koude Hoek heenloopt en u via het gehucht Klein Ulsda en langs de Westerwoldse Aa naar Den Ham leidt.

In dit agrarische gebied kunt u genieten van de rust, de vele vogels, reeën en andere dieren en vooral het weidse uitzicht van de polder.

De verlengde wandelroute brengt u via het noordoostelijke deel van de contrescarp weer terug naar de vesting Oudeschans. Veel meer historische informatie over Oudeschans en een gedetailleerde routebeschrijving van de wandeling door en om Oudeschans zelf kunt u verkrijgen bij het Vestingsmuseum.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten.
Er is een korte en een wat langere route. De korte route is het hele jaar goed te lopen. Bij de langere route is dit niet altijd het geval. Er is vaak niet gemaaid en soms is het nodig om over een hek te klimmen.
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving
We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.
Download 31 - Oudeschans lange route gpx.gpx
Download 31 - Oudeschans normale route gpx.gpx

 

Kaart route 31A Oudeschans - Koudehoek

6 km

Kaart route B Oudeschans - Koudehoek

9,66 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde.


Voor deze route kunt u zich nog opgeven als sponsor. Mail naar info@wandeleninwesterwolde.nl

Meer foto's van route 31

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 31 te bekijken.

Deel deze pagina