Wandelroute 32: Giezelbaarg Onstwedde, 14 km.

Wandelroute 32: De Giezelbaarg: Onstwedde - Ter Wupping - Veele - 14 kilometer

Het eerste deel van de Giezelbaarg wandelroute loopt langs het Mussel Aa Kanaal, dat begin 1900 gegraven werd, samen met het Ruiten Aa Kanaal en het Boelo Tijdenskanaal. Doordat op grote schaal veen werd afgegraven ontstond er wateroverlast in geheel Westerwolde. De Mussel Aa en de Ruiten Aa konden het water niet voldoende afvoeren mede door het feit dat er een hoogteverschil was tussen Ter Apel en Nieuweschans van 12 meter. Boelo Tijdens was de grote iniatiefnemer van de kanalisatie van Westerwolde.

Aan de linkerhand ligt Sterenborg. De erve Sterenborg duikt voor het eerst op in het Hoenderregister van 1568. Nu ruim 400 jaar later, woont op deze plek nog steeds de familie Sterenborg. Ter Wupping ontleent zijn naam aan een wip op wippinge, een ouderwetse kraan voor het laden en lossen van schepen. Het Oosterholtsdiep was in die tijd bevaarbaar.

Van Veele is het Gildeboek van 1808 bewaard gebleven. Hierin staan de rechten en plichten beschreven van de bewoners. De midwinterhoornblazers van Veele organiseren jaarlijks de Midwinterhoornwandeling die begint en eindigt bij de boerderij van Joling op nummer 19.

De Giezelbaarg lijkt een grafheuvel maar is een zandheuvel uit de laatste ijstijd. Tot 1803 was het de plek waar de vonnissen ten uitvoer werden gebracht, die eerder in de Burcht in Wedde waren uitgesproken. Aan het einde van de 16de eeuw zijn 22 mannen en vrouwen omgebracht op beschuldiging van hekserij. In Wessinghuizen staat het Marketeken, de skyline van Wessinghuizen, enerzijds een herkenningsteken en anderzijds een ontmoetingsplaats.

In het gebied rondom de Ruige Berg in Ter Wupping zijn diverse rivierduinen te zien, die stammen uit de laatste ijstijd. Toen snel stromende rivieren en beken daar zand en stenen meesleurden en opstuwden. De Ruige Berg zelf is daar een prachtig voorbeeld van.

De naam van de puinlaan die u oversteekt om terug te keren naar het beginpunt is Molenpaal. De molen, die hier heeft gestaan, is rond 1855 verplaatst naar het begin van de Ter Wuppingerweg. In 1954 heeft de molen zodanig veel stormschade opgelopen, dat tot sloop is overgegaan.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten.

Download de kaart met de route

Download Routebeschrijving 32.pdf

We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.
Download 32 - De Giezelbaarg- Onstwedde.gpx

 

 

Kaart route 32 Giezelbaarg - Onstwedde

13,5 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde.

De route wordt gesponsord door:
Oosterveld Makelaardij Havenstraat 10
9591 AK Onstwedde
tel. 0599-650654
fax. 0599-650641
e-mail: info@oosterveld-makelaardij.nl
www.oosterveldmakelaardij.nl

 

Meer foto's van route 32

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 32 te bekijken.

Deel deze pagina