Wandelroute 34 Roege Baarg Smeerling - Onstwedde, 10,5 of 15,5 km.

Route 34 Roege Baarg Smeerling - Onstwedde 10,5 of 15,5 km

Roege Baarg: Roege Wilt is de hoofdpersoon in een verhaal van de in 1860 in Onstwedde geboren onderwijzer Ammo Hendrikus Smith. De mythe wil dat Roege Wilt vocht, stal en dieren mishandelde. Roege Wilt woonde in een hol in de grond op de Roege Baarg, een zandheuvel bij ter Wupping. En in Ter Wupping kwam hij op mysterieuze wijze om het leven.

Ter Wupping:

Het gehucht Ter Wupping omvat een aantal boerderijen en een enkel huis. De herkomst van de naam Ter Wupping is onduidelijk. Soms wordt vermeld, zoals in de folder van Staatsbosbeheer over de rondwandeling in dit gebied, dat het afkomstig zou zijn van het woord ‘wip’, dat kraan betekent. Schepen zouden hier geladen en gelost worden. Maar vermoedelijk was de Ruiten A voor scheepvaart ongeschikt omdat hij te ondiep was en te smal zou zijn en in de zomer ook nog eens vrijwel droog viel. Bovendien lag er een elzenbos omheen. En als de Ruiten A ongeschikt was, dan geldt dat in nog sterkere mate voor het Oosterholts diepje.Het bezit van Staatsbosbeheer aldaar draagt ook de naam Ter Wupping. Het is een oud hoeven- en beekdallandschap. Belangrijke onderdelen er van zijn de oude rivierduinen: de Ruige Berg en de Kieberg. Rond deze rivierduinen ligt een aantal bosjes. Verder behoort ook een aantal akkers tot het terrein. Deze hebben een bolle vorm door eeuwenlange bemesting met schapenmest vermengd met heideplaggen. Ze worden ecologisch beheerd vanwege de akkeronkruiden. Ook graslanden maken deel uit van dit bezit van Staatsbosbeheer. Rond het Oude Loopje, een voormalige loop van de Ruiten A ten noorden van de Ruige Berg ligt een nat grasland met veel dotterbloemen en pinksterbloemen. Op een van de rivierduinen ligt een heischraal grasland.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten.
Download de kaart met de route 15,5 km
Download de kaart met route 10,5 km
Download de routebeschrijving

We hebben van deze routes ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.

Download 34A De Roege Baarg 15.5 km.gpx


Download 34B De Roege Baarg 10.5 km.gpx

 

Kaart route 34 A Roelage Baarg Smeerling - Onstwedde

15,11 km

Kaart route 34 B Roelage Baarg Smeerling - Onstwedde

10,42 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde  en wordt gesponsord door:Gasterij Natuurlijk Smeerling 
www.gasterij-natuurlijk-smeerling.nl

Meer foto's van route 34

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 34 te bekijken.

Deel deze pagina