Westerwoldepad - Wandeltocht van 80km

Lange afstand wandelen in Westerwolde

Kom lange afstand wandelen van Ter Apel naar Wedderbergen v.v. Volop wandelplezier met deze meerdaagse wandeltocht van meer dan 80 kilometer!

Voetstappen in een beekdal

Door het landschap van Westerwolde kronkelen de riviertjes de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa. Het Westerwoldepad volgt de stroomdalen van deze riviertjes. Zo loop je via een voor de van de ene naar de andere oever om even later vanaf enige afstand de kronkelende rivier te aanschouwen.

De stroomdalen zijn ook het leefgebied van veel dieren en planten. De IJsvogel en grote zilverreiger worden regelmatig gezien. Ook de ooievaar begint Westerwolde te ontdekken.
Het is nog slechts een kwestie van tijd dat ook de otter en de bever het gebied ontdekken. 

Eén van Europa's mooiste beekdalen

De beekdalen van de riviertjes de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa vormen de ruggengraat van het Westerwoldepad. Deze meerdaagse wandeltocht volgt zoveel mogelijk deze beekdalen. Maar het landschap van Westerwolde is meer dan de beekdalen. Zo loop je door oude eiken- en beukenbossen met bloeiende bosanemoon en roffelende spechten en even later over een heideveld met Drentse heideschapen. Vennen met bloeiend veenpluis, libellen liggen als parels in het bos en in de bosrand staan reeën te grazen. 
Het Westerwoldepad laat je alle gezichten van één van Europa’s mooiste beekdalen zien.

Volop in ontwikkeling

Het Westerwoldepad doorkruist de ecologische hoofdstructuur Westerwolde (EHS). De werkzaamheden in het kader van de EHS zijn op een aantal locatie nog in volle gang en op andere locatie zullen zij de komende paar jaar een aanvang nemen. 
De komende paar jaar zal het Westerwoldepad op een aantal plaatsen waar dit nu nog niet mogelijk is ook de Ruiten Aa en Westerwoldse Aa gaan volgen. Dit houdt in dat het pad de komende paar jaar op een paar plaatsen wijzigt. Volg altijd de markeringen, ook als deze afwijken van de kaart.

Wandelkaart

De wandelkaart is gratis verkrijgbaar bij de Tourist Office Kantoren in Westerwolde.

Struinen

Volgens de van Dale: strui·nen (struinde, heeft gestruind) 
1. al rondzwervend kijken of je iets van je gading kunt vinden.

En dat is ook wat het Westerwoldepad biedt. Struinen op de route, want je komt zoveel tegen. Maar ook even van de route afwijken om dat leuke winkeltje in Sellingen of een antiekboerderij in Smeerling te bezoeken. Genieten in een bezoektuin of galerie. Even mijmeren bij een goed kop koffie of thee bij één van de leuke en gastvrije horeca. Westerwolde
is struinen ten top. Als u in Westerwolde niets van uw gading kunt vinden, dan heeft u niet goed gestruind.

Westerwoldepad ook op Wandelnet

U kunt de kaarten ook downloaden en printen vanaf de website van Wandelnet. Hier kunt u dan direct de tips en ervaringen van andere wandelaars van het pas lezen!

Meer info: http://www.wandelnet.nl/westerwoldepad

Deel deze pagina