Varen en kanoën in Westerwolde

Varen in Groningen

In Groningen is de laatste jaren veel werk besteed aan het netwerk van vaarroutes. Pleziervaarders kunnen nu vanuit Overijssel, Drenthe en Overijssel nog makkelijker genieten van al het moois dat Westerwolde te bieden heeft. Ook kanovaarders ontdekken Westerwolde middels de kanalen, rivieren en beken die door de charmante regio lopen. Heeft u zelf geen boot maar wilt u ook Westerwolde vanaf het water ontdekken? Lees dan hieronder meer over rondvaartboten en huurboten in de regio.

Varen van Duitsland, Drenthe en Overijssel naar Groningen

Vanaf juni 2013 kunnen vaarrecreanten gebruik maken van de nieuwe vaarverbinding tussen het Drentse Erica en het Groningse Ter Apel. Daardoor is er een nieuwe mogelijkheid om vanuit Groningen naar Drenthe en Overijssel te varen en andersom. De mogelijkheden om een rondgaande toertocht te maken in Noord-Nederland en Noord-Duitsland zijn hiermee fors uitgebreid. De aanleg van deze nieuwe vaarverbinding is uitgevoerd door de provincie Drenthe, met financiële steun van onder anderen de provincie Groningen. 

Download folder veenvaart nl def webversie (3).pdf

Even weg van de drukte of gewoon even wat anders? Westerwolde is de perfecte locatie!

Peddel en Pedaal is uitermate geschikt om in groepsverband een actieve en ontspannende dag te beleven in ons prachtige Westerwolde. Op diverse plaatsen zijn stations ingericht met kano’s en fietsen. Via prachtige vaar- en fietsroutes kunt u van het ene naar het andere station. Bij ieder station heeft u de mogelijkheid om over te stappen van kano op fiets of andersom. Peddel en Pedaal stations kunt u vinden in SellingenJipsinghuizen en Wedde.

Tochtjes door Westerwolde

Vrijdag 24 mei
Dagtocht met Dekker Rondvaarten naar Bourtange. Incl. vaartocht Westerwolde, lunch Kosten € 35,00 p.p.  en een Middagvaartocht van Wedderveer naar de Blauwestad, bus terug. Kosten € 18,50 pp. Reserveren kan via www.dekkerrondvaarten.nl  of 0597-561717

Zaterdag 1 juni
Dagtocht met Dekker Rondvaarten door Westerwolde. Incl. vaartocht Wedderveer, lunch en na de middag met de bus rondrit Westerwolde. Kosten € 39,95 p.p. Reserveren kan via www.dekkerrondvaarten.nl  of 0597-561717

Zaterdag 29 juni
Middagvaartocht van Blauwestad naar Wedderveer, bus terug. Kosten € 18,50 pp. Reserveren kan via www.dekkerrondvaarten.nl  of 0597-561717

Zaterdag 29 juni
Dagtocht met Dekker Rondvaarten naar Bourtange. Incl. vaartocht Westerwolde, lunch Kosten € 35,00 p.p.  Reserveren kan via www.dekkerrondvaarten.nl  of 0597-561717

Zaterdag 27 juli
Avondvaartocht met live muziek van Klaas Spekken. Kosten € 25,00 p.p. Reserveren kan via www.dekkerrondvaarten.nl  of 0597-561717

Donderdag 1 augustus
Dagtocht met Dekker Rondvaarten naar Bourtange. Incl. vaartocht Westerwolde, lunch Kosten € 35,00 p.p.  Reserveren kan via www.dekkerrondvaarten.nl  of 0597-561717

Zaterdag 3 augustus
Avondvaartocht met live muziek van Alex Vissering. Kosten € 25.00 pp. Reserveren kan via www.dekkerrondvaarten.nl  of 0597-561717

 

Van turfvaart naar toervaart

Op 2 mei 2008 is de nieuwe vaarverbinding van het Zuidlaardermeer naar Bareveld officieel geopend. Een sfeervolle vaarroute. Deze route vormt de verbinding tussen het Zuidlaardermeer met het toervaartnet in Oost-Groningen.

Meer informatie:  www.varen.groningen.nl 
Provincie Groningen.

'Knoal Vaarrroute'

De route zelf behoeft geen beschrijving, het Stadkanaal loopt, in een bijna rechte lijn, van noord naar zuid. Wel beschrijft de ‘Knoal vaarroute’ de diverse bezienswaardigheden langs het kanaal van Bareveld tot Munnekemoer. Het brengt in een notendop de boeiende geschiedenis van het veenkoloniaal gebied, het kanaal en de aangrenzende plaatsen in beeld.

De ‘Knoal vaarroute’ is gratis verkrijgbaar bij de Tourist Info Kantoren in Ter Apel en Stadskanaal en bij VVV Veendam en door op onderstaande afbeelding te klikken (download).

Uniek dagje uit: Beleef Westerwolde met de kano en de fiets

Kleine (vanaf 2 personen) en grote groepen kunnen ook gebruik maken van een uniek arrangement; Beleef Westerwolde met de kano en de fiets. De kano- en fietstrajecten voeren u langs en door prachtige natuurgebieden.

Met beheerders van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn speciaal afspraken gemaakt zodat u kunt kanoën over het riviertje De Ruiten Aa, wat in een beschermd natuurgebied ligt.

Aan de hand van zogenaamde knooppuntfietsroutes kunt zelf u route bepalen door Westerwolde. U kunt natuurlijk ook een fietsroute mee krijgen.

Reisverhaal 'Varen in Groningen'

Dit reisverhaal ontving Tourist Info Westerwolde in juli 2014 van Corry van er Ploeg en Cor Laan uit Utrecht. Onderweg naar Berlijn moeten zij via Noord-Nederland varen met hun 24 meter lange oude beurtschip "Luxe Motor 'IJsseltroom' " 

Download Reisverhaal Varen in Westerwolde, Groningen.pdf

Wandel, fiets en kano arrangement

“Fiets via een prachtige route vanaf Camping Wedderbergen richting Smeerling, en geniet van een kopje koffie met gebak tijdens de gezellige tussenstop bij Zaal12 in Vlagtwedde.

Eenmaal in Smeerling aangekomen wordt de fiets verruild voor een kano (of mooie wandelroute) om vervolgens in eigen tempo weer terug te keren richting Wedderbergen.

Deze activiteit is dagelijks, maar uitsluitend op aanvraag te boeken en ideaal voor families en (vrienden-)groepen! Duur activiteit: 10.00 - 15.00. Kosten: 25,- p.p. incl fiets- en kanoverhuur, wandelroutes, koffie met gebak en lunchpakket.

 Neem voor meer info en boekingen contact op met Margriet van Gasterij Natuurlijk Smeerling: 0599-312611. ”