Bossen in Westerwolde

Bossen in Westerwolde, Groningen

In Westerwolde vindt u maar liefst 2.200 hectare bos en natuurgebied. Hieronder vindt u informatie over bossen in de regio waar u prachtig kunt wandelen en fietsen. Enkele van deze bossen zijn zeer oud met een hoge natuurwaarde. Eén van de oudste bossen van Nederland, kunt u onder begeleiding van een boswachter bezoeken.

Kloosterbossen Ter Apel

De Ter Apelerbossen behoren tot de oudste bossen in de provincie Groningen, ze werden al rond het jaar 800 aangeplant. De bossen hebben van oorsprong geen ander doel dan houtproductie, maar saai zijn ze allerminst. Er staan veel grote, imposante oude eiken en beuken. Omgevallen stammen blijven liggen. Er liggen nog bomen die bij de beruchte storm van november 1972 zijn geveld. De restanten zijn natuurgebiedjes op zich. De boommarter en de zwarte specht zijn vaste bewoners van de bossen. Door de bossen loopt de bosbeek, een verlengde van de Ruiten Aa. Midden in de bossen vindt u het Klooster Ter Apel. In de Ter Apeler bossen zijn een aantal wandelroutes uitgezet. 

Buiten de bossen om in Ter Apel

Pagebos bij Stadskanaal

In Stadskanaal is een recreatiepark Pagedal. Daarbij ligt het Pagebos. Plassen, bruggetjes, grachten en vlonders zijn er te vinden. Het recreatiegebied vormt samen met de Veenhuizerstukken, het Vledderbos en het Knoesterbos (Drenthe) bijna 500 hectare fiets-, wandel- en ruiterplezier.

Meer over Stadskanaal

Dokter Hommesbos bij Onstwedde

Dit bos ligt pal ten noorden van Onstwedde, vlakbij één van de hoogste punten van de provincie Groningen: de Onstwedder Holte. Het is een wat mysterieus aandoende bosje op de heuvels van een oude zandverstuiving. Het bos bestaat uit loof- en naaldbomen. De leeftijd van de dennen wordt geschat op 80-100 jaar. In de berken woekeren gigantische heksenbezems, die echt thuishoren in het oude, wat mysterieuze landschap van Westerwolde. 
In de ondergroei ziet u veel Amerikaanse vogelkers, maar ook lijsterbes, hulst, kamperfoelie, kardinaalsmuts, ribes, braam en stekelvaren. In het Dr. Hommesbos huizen de zanglijster, de merel en de winterkoning en ook de buizerd en de grote bonte specht.
Door het bos is een kleine wandeling te maken, zeer de moeite waard.

Ontdek Onstwedde hier!

Liefstinghsbroek bij Weende

Het Liefstinghsbroek is één van de oudste bossen in Nederland en het oudste bos van Groningen (het bos werd reeds in 1590 genoemd). Het gebied is alleen toegankelijk onder begeleiding van een boswachter. Het bos is namelijk zo bijzonder dat het is opgenomen in Natura 2000, het netwerk van belangrijkste natuurgebieden in de Europese Unie. Omdat de mens dit bos al bijna een eeuw met rust laat heeft het een zeer natuurlijk karakter. Het Liefstinghsbroek ligt op de flank van het beekdal van de Ruiten Aa. Je ziet er verschillende typen bos: een eiken-beukenbos, een broekbos en een eiken-haagbeukenbos. In het voorjaar kleurt de bodem van het bos wit door bloeiende bosanemonen en witte klaverzuring.

Wandelen met de boswachter? Neem dan contact op met Jeroen Kuipers (Natuurmonumenten) via tel.: 0599-313243.

Blijhamsterbos in Blijham

Een jong loofbos ten oosten van Blijham met een grootte van 24 hectare. Het bos is aangelegd door Staatsbosbeheer voor recreatie, met speelweiden.

Loosterveen bij Vriescheloo

Het Loosterveen ligt circa 3 kilometer ten oosten van Vriescheloo. Het is een klein natuurgebied gelegen tussen Vriescheloo en Rhederbrug. Het gebied bestaat uit bossen, een prachtig gelegen plas en kleine weiden. 

In de bossen rondom en in het ven zijn verschillende soorten vogels waargenomen, o.a. zwartkopmees en het witgatje.
Reeën verschuilen zich graag in de bossen en het komt menig keer voor dat, terwijl je over het fietspad rijdt, een paar reeën je pad kruisen. Op het grasland aan de overzijde van de watering strijken in de winterperiode honderden ganzen neer.

Sellingerbossen bij Sellingen

Het Sellingerveld, vroeger de heidevelden van de marke Sellingen, is in de jaren dertig ontgonnen in het kader van de werkverschaffing. Deze zijn omgezet in landbouwgrond en bossen die in beheer zijn gekomen bij Staatsbosbeheer en het bosgebied Sellinger Bossen vormen, zo'n 600 ha groot. Een gedeelte van de bossen wordt tegenwoordig gebruikt voor waterwinning. De Ruiten Aa is in de jaren zestig gekanaliseerd, maar in de jaren negentig hermeanderd in het kader van natuurontwikkeling. Langs de Ruiten Aa staat een opvallende natuurkijkheuvel met daarop een kunstwerk van beeldend kunstenaar Adriaan Nette. Dit Theater van de Natuur is draaibaar, zodat je op verschillende manieren naar het landschap om je heen kunt kijken. Op de traptreden staan gedichten van Adriaan Morriën, Harry Muskee, Def P, Kees Stip en nog vele anderen.

U kunt het gebed ontdekken tijdens de vele wandelingen.

Er is nog meer in Sellingen...

Deel deze pagina