Kinderexpositie Cittaslow

Cittaslow Kinderexpositie

4 locaties kunst, natuur en tradities 

De Schaapskooi in het natuurgebied bij Ter Borg bij Sellingen, molen De Korenbloem naast de Dorpsschooltuin in Vriescheloo, museum Terra Mora en museum Het Kruithuis in Bourtange zijn dit jaar het decor voor de Cittaslow-kinderexpositie!

Op verschillende locaties bieden kinderen je een kijkje in het landschap en de natuur van Westerwolde. Ze gebruiken hiervoor kunstzinnige middelen zoals tekeningen, gedichten, viltwerken en maquettes. Om tot deze werkstukken te komen kregen alle basisscholen in de gemeente een onderwijsproject aangeboden. De kinderen leren landschapselementen bekijken en maken kennis met kunst. Op deze manier wordt gewerkt aan bewustwording en betrokkenheid.

BOURTANGE Museum Terra Mora


Presentatie workshop ’Struinen in Bourtange’ (thema landschap) IVN 
De vesting Bourtange is bij velen bekend als een stadje met een roemrucht verleden, maar minder bekend is de vredige natuur achter de vesting, waar door verschraling bijzondere planten te zien zijn. Samen met de kindergidsen van het Groninger Landschap heeft groep 7/8 dit voormalig moeras bezocht en hier gedichten en tekeningen over gemaakt die te zien zijn in museum Terra Mora.

In dit museum heeft het Groninger Landschap een mooie presentatie over dit gebied gemaakt. Op de rug van een gans kun je over het gebied vliegen! Ook is de historische functie van het moeras als verdedigingsgebied te beleven.

Gratis toegang met voucher uit het programmaboekje WWR.

BOURTANGE Museum Het Kruithuis


Expositie ’Rondedans met Moeder Aarde’ - Agnes Spruit 
In museum het Kruithuis is de viltexpositie ’Rondedans met Moeder Aarde’ van Agnes Spruit te zien. De expositie is een natuurgebied op zichzelf. Het prachtige beeld van handgemaakt vilt en natuurlijke materialen staat te midden van vele andere natuurlijk vormgegeven werken en een intens bewogen gedicht over de natuur. Het is beslist de moeite waard om een kleine wandeling in het Kruithuis te maken.

Deze expositie was het uitgangspunt voor de workshop vilten en gedichten maken, met leerlingen van groep 5 t/m 8, waarvan de resultaten te zien zijn in de schaapskooi in natuurgebied Ter Borg - Sellingen.

Gratis toegang met voucher uit het programmaboekje WWR.

Kinderen bij de expositie van Agnes Spruit Kinderen bij de expositie van Agnes Spruit

BUURTSCHAP TER BORG Schaapskooi van Staatsbosbeheer


In buurtschap Ter Borg bij Sellingen lijkt het alsof de tijd eeuwen heeft stilgestaan. Er staan 4 boerderijen en een 17e-eeuwse schaapskooi. Rondom liggen kleine akkers en houtwallen. De schaapskooi is niet meer in gebruik, maar tijdens Westerwolde rijgt heeft u een unieke kans hem binnen te bekijken. De prachtige, kronkelige gebinten bewaren een uniek stukje historie. Ten westen van de buurtschap ligt nog een oorspronkelijk heideveld van 35 hectare. Staatsbosbeheer heeft hier een schaapskudde om deze heide open te houden. Wie weet kom je ze wel tegen!

Presentatie workshop ’Rondedans met Moeder Aarde’ (thema bewustwording)
Kinderen van groep 5 t/m 8 hebben in Vesting Bourtange de viltexpositie ’Rondedans met Moeder Aarde’ bekeken. In gedichten hebben zij over hun eigen betrokkenheid bij de natuur geschreven. Kunst is belangrijk in de communicatie over bewustwording, omdat kunst het gevoel aanspreekt en gevoel is belangrijk voor het ontwikkelen van betrokkenheid bij natuur. Met kunstenares Agnes Spruit hebben de kinderen ook zelf een viltwerk gemaakt met schapenwol  van de kudde in natuurgebied Ter Borg. Samen met de gedichten zijn ze te zien in de schaapskooi te midden van het natuurgebied Ter Borg. Kunstzinnige takken vormen de basis voor de presentatie.

Presentatie workshop ’Beeldende kunst langs de Westerwolde Aa’ - (thema infrastructuur) - IVN 
Stefan de Keyser heeft met kinderen van groep 5 - 6 de leefomgeving verkend. Wat valt hen op? Wat zouden ze graag anders zien? De ideeën zijn omgezet in maquettes waarin gewerkt is met klei, natuurlijk materiaal en verf. De Ruiten Aa staat centraal. Alle maquettes van verschillende scholen vormen samen de Ruiten Aa.

Wie even doorloopt langs de schaapskooi kan de Ruiten Aa zien en bovendien prachtig wandelen in het natuurgebied van Ter Borg.

VRIESCHELOO Dorpsschooltuin en molen


Molen De Korenbloem is gelegen in het hart van Vriescheloo, naast de Dorpsschooltuin. De stellingmolen is gebouwd in 1895. Het is een mooie molen waar de vrijwillige molenaars graag meer over vertellen. In de molen worden ook streekproducten en meelsoorten verkocht.

Presentatie workshop ’Van akker tot bakker’ (thema streekproducten) - IVN
Kinderen van groep 3 en 4 hebben kennisgemaakt met granen en de molen bezocht.
In een prachtige bakkerskar hebben ze brood gebakken in een leemoven. Er zijn foto’s van deze workshop te zien op de 1e etage van de molen en de molen kan worden bezocht.

Presentatie workshop ’Een verhaal van ridders, ezels en Westerwolde’ (thema tradities) - IVN
De kinderen van groep 1 en 2 hebben tijdens de workshop misschien een paar keer hun neus dichtgeknepen. Poep! En ezels op school! Al snel werd duidelijk dat ezels in de middeleeuwen de poepdragers van Westerwolde waren. Nieuwsgierig naar dit verhaal? Er zijn foto’s te zien van de workshop en leuke kunstzinnige ezeltjes op de 1e etage van de molen.

 

Schaapskooi Ter Borg Schaapskooi Ter Borg

EXTRA ACTIVITEITEN

Activiteiten in Bourtange

De gidsen van het Groninger landschap verzorgen een aantal rondleidingen op de natte Horizon, het natuurgebied rondom Bourtange. Behalve de kans om meer te weten over de bijzondere planten die daar groeien, komen ook de verhalen over de functie van het moeras als verdedigingsstrategie en legenden uit de omgeving voorbij. Dat belooft een interessante wandeling te worden!

Waar: start Museum Terra Mora
Wanneer: info volgt

Kinderen aan het werk bij expositie 'Rondedans met Moeder Aarde' Kinderen aan het werk bij expositie 'Rondedans met Moeder Aarde'

Activiteiten bij de schaapskooi Ter Borg

Staatsbosbeheer zal proberen schapen met lammeren bij de schaapskooi te weiden.

Viltworkshop
Agnes Spruit biedt de bezoekers de gelegenheid om een eenvoudig viltwerk te maken met wol van de kudde van Ter Borg. Ervaar hoe het is om te werken met de zachte scheerwol van het schaap en maak een persoonlijke decoratie op de wol. We gebruiken warm water en zeep en wrijven en rollen de wol in elkaar. Aan het eind volgt de verrassing: door krimp is een stevig viltproduct ontstaan!
Geschikt voor volwassenen en kinderen.

Waar: Bij de schaapskooi in Ter Borg
Wanneer: info volgt

Activiteiten Dorpsschooltuin en molen


Activiteiten bij de presentatie ’Van akker tot bakker’
Ter aanvulling zaaiden de kinderen van de dorpsschooltuin een mengsel van akkerbloemen en zomergranen in de dorpsschooltuin. Probeer eens te ontdekken welke bloemen en granen je ziet.

Waar: nabij molen de Korenbloem - Vriescheloo
Wanneer: info volgt

Activiteiten bij de presentatieEen verhaal van ridders, ezels en Westerwolde
Wilt en Gerdine van Ger’s ezelstal vertellen het verhaal ’Van ridders, ezels en Westerwolde’ en gebruiken daarbij een mooi boek. Een leuk verhaal voor kinderen. De ezels zijn er ook je kan dus altijd even voelen hoe het is om met een ezel te wandelen. Kinderen kunnen er op te rijden. Ezels vinden het ook heel fijn om geaaid te worden want ezels zijn niet graag alleen. Kom ze maar gezellig opzoeken.

Waar: nabij molen de Korenbloem - Vriescheloo.
Wanneer: info volgt

WAT IS CITTASLOW?

’Cittaslow’ staat voor het leggen van verbinding tussen inwoners, organisaties en ondernemers.
Dit kinderproject is hier een mooi voorbeeld van. Om iedereen kennis te laten maken met het project heeft kunstenaar Agnes Spruit een prachtige kinderexpositie gemaakt die te bezichtigen is op verschillende locaties. Ook is het mogelijk om in Bourtange haar eigen expositie "Rondedans met Moeder Aarde' te bezoeken. Dit is zeker de moeite waard.

Meer weten over Cittaslow? 
http://www.cittaslow-nederland.nl/
https://www.westerwolde.nl/cittaslow-supporter-worden

Samenwerkingsverband

Dit project is een samenwerkingswerkingsverband tussen de gemeente Westerwolde, IVN, scholen, Cittaslowsupporters, ondernemers, organisaties en kunstenaars.
De partijen die hebben meegewerkt zijn: Beeldend kunstenaars Stefan de Keyser en Agnes Spruit, molen de Korenbloem Vriescheloo, Dorpsschooltuin Vriescheloo, Vesting Bourtange, kindernatuurgidsen Groninger Landschap Bourtange, boswachters Schaapskooi Ter Borg Staatsbosbeheer, Ger's Ezelstal Vriescheloo, Bakkerij de Eenvoud Hongerige Wolf. 

Expositie Rondedans met Moeder Aarde; Agnes Spruit Expositie Rondedans met Moeder Aarde; Agnes Spruit

Deel deze pagina