Onze kunstenaars op alfabet

ONZE KUNSTENAARS Westerwolde rijgt 2017

Hieronder zijn alle deelnemende kunstenaars van 2017 te vinden, op alfabetische volgorde. Deze lijst zal worden aangepast. 

Beale, Stephen

Stephen Beale is een veelzijdig kunstenaar. Zomers bij droog weer is hij vaak te zien op zijn knieën in de Herestraat in Groningen, waar hij schilderijen van oude meesters natekent op de stoeptegels met krijt. In de kouderen maanden leeft Stephen zich uit in zijn atelier in Houwerzijl waar hij unieke, speelse kasten maakt en beelden van o.a. hout en natuursteen.

Als kind was Stephen vaak te vinden in de schuur van zijn ouders waar hij met hout bezig was. “ik geloofde dat je echt alles van hout kon maken.”

Stephens liefde voor houtbewerking werd opnieuw aangewakkerd tijdens het opknappen van zijn jaren ’30-huis in Houwerzijl. Hier ontdekte hij hoe hij de vele oude materialen die hij in het huis vond, kon hergebruiken. De meubels en beelden van Stephen zijn grotendeels gemaakt van tweedehands hout of afvalmateriaal. Gebruikt hout geeft een meubelstuk of beeld nog een extra dimensie en vertelt een verhaal.


 

Besten, Jolanda den

Is werken met droogbloemen monnikenwerk?
Niet volgens Jolanda den Besten uit Meeden. Zij werkt al meer dan 25 jaar met droogbloemen en maakt natuurlijke decoraties van  bloemen, geprepareerd blad en gevriesdroogde rozen.
De kwaliteit en de houdbaarheid zijn zo verbeterd dat Jolanda het een vorm van duurzaam bloemschikken vindt. Met de materialen die zij gebruikt kun je namelijk een kleurrijk bloemstuk maken, dat ook nog lang meegaat.

Zoek haar tijdens Westerwolde rijgt maar eens op in het prachtige Klooster Ter Apel. Jolanda geeft graag uitleg. En mocht het zo inspirerend zijn dat je zelf aan de slag wilt? Maak dan een keuze uit alle materialen en ga thuis aan de slag!
Jolanda staat ook op de Westerwolde rijgt FAIR op 21 juni in Smeerling.

Waar: Klooster Ter Apel
www.jolandadenbesten.nl
 


 

Bierman, Willemien

Willemiens kunst is heel oorspronkelijk. Het ontstaat niet vanuit een van tevoren bedacht plan maar vanuit de inspiratie van het moment;  vaak de relatie tussen mens en natuur.
De kunstenares werd geboren in De Bilt, studeerde in Groningen en woonde daarna in Amsterdam, Canada, Botswana, Engeland en de laatste jaren in Nederland, Utrecht. Oorspronkelijk opgeleid als logopediste, is ze zichzelf pas later tijd gaan gunnen om de beelden die in haar opkomen uiterlijke vorm te geven.

De eerste inspiratie daartoe kwam in Italië bij het zien van de “uit steen gekropen” beelden van Michelangelo en in Zuidelijk Afrika door de oervormen in de lokale kunst en de onmetelijke natuur van Namibië, Botswana en Zimbabwe. Na een vier jarige opleiding aan het National Open College Network, Bristol, UK, afgerond in 2003, ontstonden er met regelmaat prachtige beelden. Recent studeerde Willemien aan de Vrije Academie voor Beeldhouwkunst, onder leiding van Frouk Riemersma in Driebergen. 

Waar: Tuinkronkels Veele
 


 

Blaakmeer, Sidona

Sidona Blaakmeer (1955) is geboren in Stadskanaal, waar zij na wat omzwervingen sinds 1999 ook weer woont. Sindsdien is ze zich creatief gaan ontwikkelen, eerst met tekenen en schilderen. Al snel merkte ze dat ze haar creatieve ideeën beter in klei uit kon drukken.
In 2003 kwam ze in het open atelier van de Pauw te Stadskanaal voor het eerst in aanraking met de RAKU techniek. Het Japanse teken RAKU staat voor geluk, vrede, vrijheid en vreugde.  Typerend voor deze techniek is het craquelé effect na het bakken.
Naast het RAKU stoken volgde Sidona een opleiding in het boetseren van gezichten en heeft ze veel kennis opgedaan op het gebied van klei en glazuren bij het Kunstencentrum het Kielzog in Hoogezand.

Waar: Theetuin 't Ol Daip, Ter Apel
www.anodis.nl

 


 

Boerema, Brenda

Demonstratie glaskralen branden door Brenda Boerema. 
Glaskralen worden gemaakt van staafjes gekleurd glas. Een glasstaafje wordt langzaam verhit in de vlam van een propaanbrander. Als het glas begint te smelten, wordt het om een mandrel (metalen staafje) gedraaid. Door het glas op de mandrel gelijkmatig te verhitten in de vlam ontstaat een glaskraal.  Na lang afkoelen kan de kraal van de mandrel gehaald worden en is de kraal klaar. De kraal kan versierd worden door bijvoorbeeld met kleine stipjes met een dun glasstaafje een bloemetje op de kraal te maken.

Waar: Stonefarm Stadskanaal


 

Bolster, Willem de

Willem de Bolster (1936) volgde de MO lerarenopleiding aan de Rietveld academie en was werkzaam bij het onderwijs en bij de Volksuniversiteit in Amstelveen. Zijn kunstenaarsbestaan begon met schilderen.

Later ontdekte hij het werk van de kunstenaar Soldner, dit was keramiek op Raku wijze gestookt, maar waarbij Soldner een aantal veranderingen in glazuurtechnieken had aangebracht. Dit bracht Willem de Bolster ertoe om deze kunstvorm te ontdekken.
Toen het lesgeven minder tijd vergde kon Willem op zoek gaan naar zijn eigen stijl en zich de methodes van deze 16de eeuwse Japanse stookwijze eigen maken.

In 1997 verhuisde de kunstenaar samen met zijn vrouw van Amstelveen naar Oost Groningen. Bij zijn boerderij net buiten Bellingwolde verrezen naast de Raku-stookplaats twee ovens voor de technieken die Willem ook beoefent: het Pit- en Saggarstoken.

Waar: Atelier de Tuinkamer, Bellingwolde
  

Bosch, Marga van den

Marga werkt sinds 13 jaar met klei. Ze kreeg in Amsterdam gedurende acht jaar les bij Kunstacademie MK24. Eerst voelen wat klei eigenlijk is, toen langzaamaan gaan bouwen met klei. Eerst kleine objecten en later,  naarmate de techniekbeheersing vorderde, ook groter werk. Al lerende ontdekte ze dat de menselijke vorm haar heel erg bezig houdt. Ze begon torso’s te maken en vindt dat ontzettend fijn om te doen. Ze is er dan ook nog lang niet mee klaar, er zijn zoveel houdingen die uitgebeeld kunnen worden!
Naast torso's laat Marga ook ander werk zien, zoals hoedjes, petten en dieren.
Haar objecten volgens de RAKU techniek stoken vindt ze heel fascinerend omdat je nooit vooraf weet hoe de kleuren uit zullen pakken.

Waar: De Vier Handen, Vlagtwedde

  

Bosman, Mini

Een deel van haar werkzame leven gaf Mini creatieve lessen aan kinderen op twee basisscholen. Daarbij gebruikte ze ook papier-maché en liet dat afwerken met gekleurd papier.
Deze technieken past Mini ook toe in haar eigen werk, ze schildert als het ware met gekleurd papier en gebruikt zwart papier voor de accenten.
De kunstenares houdt van felle kleuren en gebruikt vaak de vormen van bloemen, vogels en vissen in haar werkstukken. Haar schilderijen worden afgewerkt met lak en een bijpassende lijst.

Waar: Creatief en Meer, Mussel
minibosman.jouwweb.nl


 

Brand, Adriaan

Het fotowerk van Adriaan Brand is opgebouwd uit meerdere lagen. Het basismateriaal bestaat uit eigen foto’s die het startpunt zijn voor een uitgebreide bewerking.

In die bewerking probeert de kunstenaar terug te keren naar de associaties die hij had toen hij zijn onderwerp zag en er met de zoeker van zijn camera een uitsnede van koos en afdrukte. De bewerking voegt daar iets aan toe. Het kan zijn dat de kleur verandert, dat er een ander beeld mee gecombineerd wordt, dat er spiegelingen of speciale effecten zijn. Het resultaat is iets nieuws dat toch herkenbaar blijft. En daar gaat het om: het gebruik van o.a. Photoshop en filters maakt een wezenlijk deel uit van wat Adriaan Brand wil laten zien.

"Een foto legt weliswaar een beeld vast, maar dat beeld is niet de werkelijkheid. Het is er slechts een stukje van. Bovendien is het losgemaakt van het grote geheel en stilgezet.
Jij kunt erbij denken wat je wilt. En jij denkt anders dan ik. Dus als jij mijn werk bekijkt, kijk je door mijn ogen maar je denkt er het jouwe bij. Want wat je ziet ben je ook een beetje zelf. En wie jij bent bepaalt wat je ervan vindt. In veel van wat ik laat zien gaat het om stilte, om natuur, architectuur en om de melancholie over wat er is of zou kunnen zijn… "

Waar: Dromen- en Soeptuin, Vriescheloo
www.a-b-art.nl


 

Daems, Annelies

Annelies Schultz Daems (1952) is geboren in Amsterdam en woont sinds 1999 in Ter Apel.

Zolang zij zich kan herinneren hebben kleuren een belangrijke rol gespeeld in haar leven. Door de jaren heen heeft ze veel technieken en materialen onderzocht en uitgeprobeerd. De laatste twintig jaar is haar voorkeur voor schilderen duidelijk geworden. Het is haar passie om te experimenteren, te herontwikkelen en te ontdekken. En door het spel met kleuren en vormen ontstaat een abstract of semi abstract schilderij.

 

Waar: Theetuin 't Ol Daip Ter Apel
anneliesdaems.nl


 

Dekker, Janneke

Janneke Dekker schildert uitsluitend figuratief en het liefst dieren. Honden- en kattenportretten hebben haar voorkeur. Uitgangspunt is een duidelijke foto waarop het karakter van het dier goed naar voren komt en daar voegt ze haar eigen creativiteit en dus een extra dimensie aan toe. Ze legt haar onderwerpen met  acrylverf vast op hout, MDF, doek of (watervast) triplex. Boerderijdieren komen goed tot hun recht op panelen van oud hout, een ondergrond die zorgt voor een robuuste en passende uitstraling. Deze panelen zijn geschikt om buiten te hangen.
Naast het schilderen van vrij werk en in opdracht, geeft Janneke ook schilderworkshops aan kleine groepen mensen.

Waar: Stonefarm, Stadskanaal
www.jannekedekker.nl


 

Dijkstra, Marco

Marco Dijkstra (1971) maakt bijzondere kunstobjecten voor interieur en tuin.

Van nature is hij altijd een verzamelaar geweest. Toen hij een aantal jaar geleden zijn schuur met oud ijzer wilde opruimen kon hij het niet over zijn hart verkrijgen om alles zomaar weg te doen. Hij begon wat dingen bij elkaar te leggen en al snel werd er een haan geboren, gemaakt van oude harken en een heggenschaar. Van het een kwam het ander en zo ontstond zijn passie voor het maken van beelden van oude gereedschappen en andere verroeste ijzerwaren. Marco geeft oud gereedschap een nieuw leven en een totaal andere functie.

De beelden zijn te zien in zijn eigen beeldentuin ‘Ol Raive’ (Gronings voor oud gereedschap). Ironisch is dat Marco nu in plaats van een opgeruimde schuur een schuur vol met extra 'rommel' heeft. 

Waar: Ol Raive
 


 

 

Engelen, George van

George van Engelen ontwerpt en vervaardigt bijzondere meubelstukken. Het zijn altijd unica of worden in een kleine oplage geproduceerd. Elk meubel is het resultaat van praktische gebruikswaarde, bijzondere vormgeving, veelzijdig materiaalgebruik en hoogwaardig vakmanschap.

Naast kunstzinnig meubelmaker is George ook beeldend kunstenaar, al is de grens tussen vakmanschap en kunstenaarschap een hele vage.
George exposeerde eerder in Parktuin Entourage.

Waar: Parktuin Entourage Rhederveld
www.georgevanengelen.nl


 

Gebert, Anneke

In 1979 probeerde Anneke een broodje klei. Vrijwel direct werd ze door het materiaal gegrepen en het heeft haar later ook niet meer losgelaten. Anneke is geheel autodidact.
Na verloop van tijd kreeg Anneke belangstelling voor Raku en zaagseloven stoken. Momenteel gebruikt ze alleen deze stookwijze. Aan de vormen, maar zeker ook aan haar specifieke Raku kleuren, kan men haar werk herkennen. Anneke exposeert regelmatig in binnen- en buitenland waar ze met haar werk ook op diverse keramiekmarkten te vinden is.

Het Raku stoken van keramiek is een oude Japanse techniek waarbij een zwart netvormig scheurtjespatroon in de glazuur ontstaat, het zogenaamde craquelé.
Op de zondagen vindt een demonstratie Raku stoken plaats, geheel verzorgd door keramiste Anneke Gebert en haar man Frans. Bij slecht weer wordt een regenscherm geplaatst zodat het bijzondere Raku stoken altijd door kan gaan.

Waar: Kwekerij Jacobs, Vriescheloo
www.annekegebert.nl


 

Hoejenbos, Ine

Ine Hoejenbos (1958) is psychotherapeut, maar daarnaast al vele jaren actief op het gebied van de beeldende kunst. In haar werk met klei en brons zijn het vooral modellen die centraal staan, bij voorkeur van Afrikaanse afkomst.

Waar: Parktuin Entourage Rhederveld
www.inehoejenbos.nl
 


 

Hout, Thea van der

Thea van der Hout: keramiek, olieverf en aquarel, handgebreide sjaals (kantbreiwerk)

In de wonderschone tuin, waar je al genietend de tijd vergeet, staat een pipowagen. Daarin is te zien dat Thea, naast het tuinieren ook het handwerken tot kunst heeft verheven.
Kantbreiwerk, onvoorstelbaar ragfijn en met prachtige patronen. Het zijn ajourpatronen die worden gebreid met heel dun/fijn garen en waarbij in verhouding tot het garen dikkere naalden worden gebruikt. Daardoor wordt het werk heel open en 'kantachtig'.
Het is een oude techniek, er zijn verschillende tradities op dit gebied, elk met zijn eigen patronen.
(o.a. Estlands, Shetlands, Orenburgs kantbreiwerk) Tegenwoordig wordt deze techniek weer vaker gebruikt, breien is weer 'in'. Naast textielkunst stelt Thea ook haar schilderwerk en keramiek ten toon.

Waar: De Houtstek Blijham
www.dehoutstek.blogspot.nl


 

Huffelen, Linda van

Vloeiende lijnen, vloeiend kleurverloop, samenspel tussen het object en zijn reflectie en kleurrijk zijn zo maar een paar typeringen voor het werk van Linda van Huffelen.

Na een carrière in de zakelijke dienstverlening kwam Linda in aanraking met glasfusie en raakte gepassioneerd door de mogelijkheden die deze techniek biedt. De manier waarop glas vervloeit in de oven intrigeert haar. Continu doet ze onderzoek naar nieuwe mogelijkheden waarmee de vervloeiing beïnvloedt kan worden met nieuwe effecten tot gevolg.
Alle werken zijn unica. Linda is autodidact en houdt ervan zichzelf uit te dagen met nieuwe technieken, waaronder een aantal die in Nederland niet of nauwelijks toegepast worden.

Waar: Bommelhoevetuin
www.glasuniek.nl


 

Jansse van Noordwijk, Bep

Naast het bedenken van slogans voor reclamebureaus heeft Bep een aantal  jaren beeldhouwlessen gevolgd, waarna zij zich heeft ontwikkeld tot een veelzijdig beeldhouwster. Zij ontwerpt haar beelden in klei, maakt er gipsen matrijzen bij, waarna de creaties worden gegoten in witte en/of aluminium cement. De matrijs wordt er daarna afgehakt . Elk beeld is een unicum. De beelden kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst. Bep haalt haar inspiratie uit de natuur en de mens en haar grote voorbeeld is Henry Moore met zijn monumentale sculpturen. Verder beschikt zij over een bijna onuitputtelijke fantasie waardoor elke klomp klei een verrassende vorm voor haar in petto heeft.  

De laatste jaren heeft zij zich ook toegelegd op keramiek. Ook in deze creaties is haar beeldhouwfantasie terug te vinden.

Waar: Beeldentaal, Wedde 

Jong, Titus de

Titus de Jong (1953) groeit op in een door de oorlog gehavend Amsterdam, in een katholiek middenstandsgezin. In 1965 gaat hij 'op seminarie' in Brabant en ervaart de cultuurverschillen tussen het Nederland boven de rivieren en de lossere Brabantse levensstijl. Hij ontwikkelt, mede daardoor, een grote belangstelling voor kunst, maar richt zich toch op een maatschappelijke loopbaan. Vanaf 1994 maakt hij steeds meer tijd vrij voor het schilderen en enkele jaren later besluit hij alsnog de (vrije) Kunstacademie te gaan doen (afgerond 2002).

Het oeuvre van Titus de Jong bestaat onder meer uit monumentale olieverfschilderijen op paneel. De textuur is belangrijk. Hij 'boetseert' graag in verf om uit te drukken dat schilderen emotie is. In zijn olieverfschilderijen gebruikt hij a la prima technieken (nat in nat) en fijnere technieken (glaceren) door elkaar heen. Aan de afwerking wordt veel zorg besteed. De gebruikte kleurcombinaties zijn overwegend warm, gecombineerd met oude blauwen.
Daarnaast werkt Titus met acryl, in transparante heldere kleuren, en met gemengde technieken op papier, onder andere met aquarel, potlood en inkt.

Waar: Bommelhoevetuin, Vlagtwedde
www.titusdejong.nl
 


 

Kaldenbach, Leo

Leo Kaldenbach is graficus en beeldend kunstenaar. Hij volgde zijn opleiding (1969 t/m 1974) aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Voor zijn bedrijf ontwerpt hij websites, huismerken en logo's en als vrij werk sjabloondrukken, linoleumsnedes en zetsels. Maar hij maakt ook ruimtelijk werk. En dat zal hij tijdens Westerwolde rijgt bij Pax Sperata laten zien. 

Omdat het grootste deel van dat werk nog, zoals hij zelf aangeeft, in de 'makende' situatie is, volgt nadere informatie en fotomateriaal later!

Waar: Pax Sperata, Ter Apel
 


 

Kazemir, Anet

Anet is opgegroeid in Oldekerk, Groningen, maar woont hu in Hilversum. Ze is professioneel bloemkunstenaar en tevens werkzaam als freelance arrangeur in binnen- en buitenland. Daarnaast is ze afgestudeerd aan de fotovakschool te A’dam, met een voorliefde voor macrofotografie en ook portret en product.

In haar zoektocht naar verdere ontwikkeling volgde ze een driejarige opleiding bij de VAKB in Zeist. Een brede opleiding waar veel technieken en vaardigheden aan bod komen en waar veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Anet is breed geïnteresseerd en werkt graag met verschillende materialen. Vaak simpel van aard zoals klei, was en kippengaas. Ze maakt dingen waar ze zelf blij van wordt en hoopt dat bezoekers dat ook zullen worden.

Waar: Tuinkronkels Veele
 


 

Kheradpicheh, Ferial

Ferial Kheradpicheh werd in 1963 geboren in Teheran, vestigde zich in Nederland in 1983 en doorliep de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem van 1984 tot 1989. Van huis uit is zij beeldhouwer, maar het oeuvre omvat tekeningen, installaties, schilderijen, gemengde techniek en collages. De kunstenares is internationaal georiënteerd.

Ferial exposeerde tussen 2007 en 2016 in onder meer Cadiz (Spanje), New Delhi (India), St. Petersburg (Rusland) en New York (VS), en maakte 'locatiespecifiek' werk in Teheran (Iran) en Xitang (China), Patras (Griekenland), Yerevan (Armenie)
De werken worden gevoed door een schijnbaar onophoudelijke energie, een rijk visueel uitdrukkingsvermogen in een combinatie van elementen uit verschillende culturen en media. 

Waar Entourage  Rhederveld


 

Kienhuis, Sophia Maria

Het is inmiddels al traditie: de rondleidingen van @Sophia Maria Kienhuis, waarbij ze je al dansend en zingend meeneemt langs de zorgvuldig samengestelde exposities in Parktuin Entourage in Rhederveld.

Sophia Maria Kienhuis maakt in de hoedanigheid van Autonoom Dansend Kunstenaar dansvoorstellingen met tekst en zang. Daarnaast maakt en geeft ze dansworkshops en ontwerpt ze dans-educatieprojecten voor het onderwijs en het bedrijfsleven.
Kenmerkend voor haar werk zijn authenticiteit, het thema eenzaamheid en de gewoonte dicht op de huid van het publiek te komen, vanuit de wens echt contact te maken en dans als metafoor voor het leven in te zetten. Sophia Maria leeft en werkt vanuit een sterke intrinsieke motivatie en schuwt het experiment niet.
Het is het vijfde jaar op rij bij Entourage en als je dit nog nooit hebt meegemaakt, zorg dan dat je er dit jaar bij bent.

Waar: Entourage, Rhederveld
www.ikbensophie.com


 

Koch van der Wal, Josien

Josien Koch - van der Wal (kunstschilder) haalt haar inspiratie vooral uit de natuur. Olieverf en acryl zijn haar favoriete middelen om die inspiratie over te brengen op doek of paneel. Ze ziet het als een uitdaging om ook abstract en andere kunststromingen te combineren met haar eigen stijl en uitvoering.
Josien: "De prachtige planeet Aarde, waarop wij met de hele mensheid mogen wonen, heeft zoveel moois te bieden. De natuur en cultuur, het heelal en daarin mens en dier, en wat zij er van gemaakt hebben. Van die hele ontwikkeling zijn nog steeds sporen te vinden, van eeuwenlange beschaving, de interactie tussen dit alles…"
Voor Josien is de wereld een onuitputtelijke bron voor kleur, licht, sfeer, schoonheid, ontdekking, vernieuwing en dus voor creatie in alle mogelijke vormen.   

Waar: De Hongerige Wolf Wedde
www.josienkochvanderwal-schilderijen.exto.nl
 


 

Kruid, Beika

Beika Kruid (1953) is geboren in Veendam, maar woont al vele jaren in Alteveer, Oost-Groningen. Oorspronkelijk was zij bloembindster en de liefde voor bloemen en planten is dan ook vaak terug te vinden in haar mandala's, zendala's en andere kunst.
In 1997 kwam Beika middels een cursus mandalatekenen in contact met deze kunstuiting. Ze wist op dat moment nog niet dat het haar zo zou gaan boeien en dat haar leven daarna nooit meer zonder mandala's zou zijn. Haar tuin met wijngaard, vlindertuin en varenhoek is zeker een grote inspiratiebron.
Beika geeft haar kennis graag door. Ze heeft diverse boeken uitgebracht over de verschillende technieken en geeft regelmatig cursussen.
Daarnaast maakt Beika ook bijzondere gehaakte sieraden, en prismahangers, en dat zijn dan weer sieraden voor de tuin.

Waar: Stonefarm, Stadskanaal
mandala-beika.vpweb.nl
 


 

Kusters, Jeanne

Jeanne is woonachtig in het zuiden van het land, in Helmond. Van oorsprong heeft ze altijd gewerkt met klei, maar tegenwoordig is het materiaal waarmee zij werkt 'afvalhout'. Hiervan maakt ze prachtige objecten. Deze zijn zéér fijn afgewerkt en hebben veelal een uitingsvorm die terugverwijst de natuur.

 

Waar: Tuinkronkels Veele

 

 

 

 

 


 

Lesuis, Karin

In haar atelier in Exloo maakt Karin Lesuis beelden in brons en staal en sieraden in zilver en titanium. Karin beheerst meerdere disciplines. In 2000 startte ze met beeldhouwen. Daarnaast bleef ze werken met klei en was, beelden die vervolgens in granito of brons worden gegoten. In 2009 kwam daar nog het edelsmeden bij, waarmee ze draagbare kunstwerkjes kan maken. Kunst als onderdeel van het dagelijks leven, dat is wat Karin betreft zoals kunst zou moeten zijn.

Tijdens Westerwolde rijgt exposeert zij met beelden in CorTenstaal, gecombineerd met zink of glas. Haar werk kenmerkt zich door heldere vormen met een stoer randje. De warme kleur van het geroeste CorTenstaal harmonieert heel goed met het groene en bloemrijke decor van een mooie tuin.  
 

Waar: Arboretum Westeresch Vlagtwedde
www.karinlesuis.nl


 

Lutz, Anneke

In 2004 gooide de kat een keramiek voorwerp kapot en vroeg Anneke een bevriende pottenbakster iets nieuws voor haar te maken. Deze nodigde haar uit het zelf eens te proberen en zo kwam Anneke Lutz (weer) in aanraking met klei.
Inmiddels heeft ze zich bekwaamd in het maken van functioneel keramiek. Vooral het ambachtelijke draaien van de objecten en het ontwikkelen van eigen glazuren spreekt haar aan. Ze experimenteert bovendien met verschillende manieren van het stoken.
In haar zelfgebouwde houtoven wordt de keramiek gestookt op 1300 graden. Dit maakt het werk sterk en goed waterdicht. De kleur en het uiterlijk van de potten zijn typisch voor het stoken met hout en je ziet de richting van de vlammen terug op het werk.
Ook maakt Anneke raku- en lustergestookt werk, op een lagere temperatuur, maar met dezelfde onvoorspelbaarheid van de gebruikte glazuren, waarbij bij het lusterglazuur een goudglans op het werk komt.

Waar: Ploatje, Onstwedde
www.kleispul.nl


 

Maas, Hella

Hella Maas (1965) is geboren in Rotterdam. Op haar veertigste gaf ze het schilderen een professionele wending door een opleiding te gaan volgen. Na de vierjarige avondopleiding aan de Wackers academie heeft zij zich in 2010 helemaal toegelegd op het fijnschilderen van stillevens.

Zij wilde het schilderen volgens de oude technieken, en dan met name het fijnschilderen, echt verder ontwikkelen en ging op zoek naar leraren die zich hierin hebben gespecialiseerd. Zo heeft ze veel geleerd in het atelier van Maarten Boffe in Antwerpen en bij de te Wildt academie in 's-Heerenberg.

Hella past de oude technieken toe, maar in een nieuw jasje, door de keuze voor moderne eenvoudige onderwerpen. Hella over haar werk: "Met schilderijen kun je ook een gevoel uitdrukken. Ik zoek in mijn opstelling, contrast en schaduw naar rust en evenwicht. Met name de lichtval vind ik hierbij van belang en ik hou de achtergrond zo eenvoudig mogelijk."

Waar: Atelier de Tuinkamer, Bellingwolde
www.hellamaas.nl
 


 

Mol, Riete

De kunstenares Riete Mol (1951) heeft na de kunstacademie Minerva te Groningen een aantal jaren in het welzijnswerk en in het onderwijs gewerkt. Vanaf 1982 heeft zij zich volledig toegelegd op de beeldende kunst.

Ook schrijven maakt een belangrijk onderdeel uit van haar werk. Zij exposeerde onder andere in Utrecht, Groningen, Amsterdam en Amersfoort, maar ook in Denemarken en de Verenigde Staten.
Tijdens Westerwolde rijgt wil Riete vooral haar textielkunst laten zien.


Waar: Stonefarm Stadskanaal

 


 

Nijland, Linde en Bert Ridderbos

Als je haar in 2016 tijdens Westerwolde rijgt hebt horen zingen, vergeet je dat nooit meer. Kristalhelder en zuiver vertolkt ze folksongs en eigen geschreven en gecomponeerde liedjes.
Ook in 2017 zal Linde, samen met haar partner en multi-instrumentalist Bert Ridderbos weer een tuinconcert verzorgen.

Linde Nijland maakte jarenlang deel uit van de succesvolle groep Ygdrassil. Internationaal trok ze de aandacht met het CD project ‘Linde Nijland sings Sandy Denny’ en met haar avontuurlijke reis over land naar Bhutan. 

Waar: nog niet bekend
www.lindenijland.nl 

Onstenk, Ingrid

Ingrid Onstenk (1956) is beeldhouwer, ruimtelijk vormgever en docente. Haar werk bestaat uit beelden en installaties. De beelden zijn veelal een combinatie van roestig staal en steen.  

Voor de installaties gebruikt Ingrid uiteenlopende materialen, waaronder oude gebruiksvoorwerpen. Haar manier van werken in vooral intuïtief, ze laat zich leiden door het materiaal.

Waar: Parktuin Entourage Rhederveld
www.ingridonstenk.nl


 

Rombouts, Lisette

Al vanaf de lagere school is zij met stoffen en draden bezig. Lisette volgde een opleiding 'mode en kleding', maar werkte uiteindelijk in de natuurvoedingssector en later als hovenier/tuinontwerper.

Haar creatieve scheppingsdrang is altijd aanwezig. Ze werkt aan eigen projecten en volgde vele cursussen, waaronder beeldhouwen. Die eigen projecten winnen terrein, want momenteel is ze vooral bezig met haar textielkunst en wat minder met tuinwerk, met name in de wintermaanden. In het tuinwerk ontmoet ze de natuur, één van haar grootste inspiratiebronnen. .

Bij dit Zaaddozenproject komen een aantal belangrijke dingen uit het leven van Lisette samen: planten, textiel en beeld(h)bouwen. Ze gebruikt verschillende technieken, die ze vaak combineert en zelf verder ontwikkelt. Bijvoorbeeld vrij borduren op de naaimachine waarmee ze kilometers garen verslindt, het verharden van draden en stoffen, beschilderen met (acryl)verf, maar ook papier-maché waarin plantenresten zijn verwerkt.
Lisette probeert vormen en structuren te vangen op geheel eigen wijze.

Waar: Kwekerij Jacobs Vriescheloo
www.lisetterombouts.nl


 

Ruiter, Martine de

Martine de Ruiter (1973) is kunstschilder en grafisch vormgever.
In haar studietijd in Amsterdam begon ze met schilderen, en nu, jaren later is ze regelmatig in haar grote, lichte atelier in het centrum van Haarlem te vinden en exposeert ze continu.
Martine maakt in haar werken gebruik van een zelfontwikkelde schildertechniek met ‘paletstukken’.
De techniek is ontstaan doordat zij de prachtige, uniek samengestelde kleurencombinaties die ontstonden op haar palet, wilde bewaren. Zij verwerkt ze in haar schilderijen, wat zorgt voor scherp contrast, reliëf en een unieke stijl.

“Mijn werk is vrij abstract, het totaalbeeld van de bloemen suggereert beweging. Het schilderen zelf en het proces van de zelfontwikkelde techniek in mijn serene atelier geeft een intense voldoening, maar ook het feit dat eigenaren van mijn kunst elke dag weer genieten van de kleurrijke schilderijen”.

Waar: Dromen- en Soeptuin, Vriescheloo
www.ietsfraais.nl
 


 

Ruting, Marion

Het werk van Marion Ruting bestaat uit realistische bronzen figuren. Het kenmerkt zich door sfeervolle, ingetogen composities, soms een verstild tafereel.
Een andere keer ligt meer de nadruk op dynamische expressie, zoals in de 'Wilde vrouw op vlakvark'.
Het beeld heeft altijd een spontane uitstraling, doordat het de textuur de wijze van boetseren blijvend laat zien.

Waar: Dromen- en Soeptuin, Vriescheloo

Schaapman, Henny

Kunst en kunstbeleving speelt een belangrijke rol in haar leven. Haar visie is dat iedereen de kans moet krijgen om van kunst te genieten en met kunst in aanraking te komen. Daarom heeft zij Atelier de Verbeelding opgericht. Samen Leven, Samen Leren is het uitgangspunt binnen de ateliergroepen in het atelier.
Als je de keramische werken van Henny Schaapman ziet, springen de sprankelende kleuren en de prachtige combinatie van materialen direct in het oog. 
Zij laat zich in haar werk inspireren door het leven om haar heen. Niet het zichtbare, maar vooral datgene dat erachter verborgen ligt trekt haar belangstelling en wil zij in haar werk naar voren laten komen.
Tijdens het proces laat Henny zich niet beperken door materiaal of formaat. Vaak gebruikt ze klei in combinatie met staal, maar experimenteert daarnaast met andere materialen en dat levert verrassende kunstobjecten op.

Waar: De Hongerige Wolf, Onstwedde
www.deverbeeldingwijhe.nl
 


 

Scheedler, Peter

Peter Scheedler woont en werkt in Ten Boer en maakt beelden/objecten van staal en CorTenstaal. Zijn werk is behoorlijk divers, variërend van designstoelen tot een abstract weergegeven stalen sculptuur. Hij wordt geïnspireerd door vormen in de natuur en de (on)mogelijkheden van het materiaal.
Peter begon in 2009, naast zijn werk bij een technisch dienstverlenend bedrijf, met het ontwerpen en maken van objecten onder de naam RUIGSTAAL. Hij werkt voornamelijk met CorTenstaal, soms in combinatie met hout, en sinds kort voegt hij in sommige van zijn objecten ook roestvrij staal toe.

Waar: De Houtstek, Blijham
www.ruigstaal.nl 


 

Scheltens, Tinus

Tinus Scheltens is eigenaar van de Stonefarm en heeft daar over het algemeen zijn handen aan vol.
Maar in de wintermaanden neemt hij de schilderskwast ter hand en leeft zich uit op het witte canvas. 
Het resultaat zijn vrolijke werken, die ook zeker vrolijk maken.

Waar: Stonefarm, Stadskanaal


 

Schinkel, Andrea

Haar hele leven lang is Andrea Schinkel al met lapjes in de weer. Eerder heel praktisch voor het naaien van kleding, maar de laatste jaren houdt ze zich bezig met het maken van wandkleden en quilts. Zoals ze buiten met haar groene vingers met kleur componeert in haar tuin Ploatje, leggen in de wintermaanden diezelfde vingers de mooie kleuren, patronen en vormen vast met textiel.
Andrea vindt textiel een fascinerend materiaal en ze gebruikt de quilttechniek om haar werk vorm te geven. Het traditionele quiltwerk vindt ze razend knap, maar dat past niet bij haar. Net zo losjes als ze tuiniert, gaat ze bij haar art-quilts te werk. Ze maakt gebruik van een naaimachine en binnen de beperkingen van het materiaal wil ze vrij zijn en vindt ze dat alles kan. Ze verwerkt dan ook met veel plezier 'quiltvreemde' materialen als plastic, folie, sinaasappelnetjes en kralen. Het resultaat: kleurrijke, gedetailleerde werken waar je steeds meer in ontdekt.

Waar: Ploatje, Onstwedde
  

Schreuder, Geert

Geert Schreuder (1949) woont en werkt in Onstwedde en is allereerst schilder van het landschap rond zijn woonplek. Met dynamische toetsen, hevige kleuren en druipende verfstreken, geeft hij de elementen van het landschap weer, lage horizonten, wolkenluchten, licht, sfeer en stemming.
Soms plaatst hij menselijke figuren, dieren of bouwwerken in het landschap.
Geert studeerde in 1971 af aan de ABK Minerva te Groningen. Zijn schilderijen, in acryl- en olieverf, tonen steeds weer opnieuw hoe hij wordt geïnspireerd door zijn directe omgeving. Hij schildert niet alleen wat hij ziet, maar ook hoe het hem beweegt.
 

Waar: Natuurlijk Smeerling Onstwedde
www.geertschreuder.nl


 

Timmermans, Fenny

Fenny woont in Stadskanaal en beschildert porselein. De decoratie verzinkt na drie keer bakken in het voorwerp en is daarna onuitwisbaar.
Fenny werkt veel in opdracht, zoals voor geboorteborden en jubileumstukken, maar maakt ook veel vrij werk. 

Waar: Stonefarm Stadskanaal


 

Slootweg, Jannie

Jannie Slootweg begon eind jaren tachtig met het bewerken van glas. Eerst als ontwerpster van tiffanylampen en spiegels. Gedurende dit werk ontdekte zij langzaam de verschillende mogelijkheden van glas en ging zich verdiepen in de vele glasbewerkingstechnieken, technieken die je moet beheersen om op een goede manier met glas te kunnen werken.
Langzamerhand veranderde haar tiffanywerkplaats in een kunstenaarsatelier en werd er ruimte gecreëerd voor de benodigde apparatuur waarmee zij nu werkt. Vooral in de glasfusingtechniek.

Tijdens het creatieve proces ontstaat dan een uniek glasobject. Veel van haar werk valt op door het contrast van fijne lijnen afgewisseld met vaak grillige, gebarsten vormen in specifieke glaskleuren. Ook gebruikt zij andere materialen ( RVS, hout of steen) om daarmee het glas in een geheel andere context te plaatsen en de oneindig vele mogelijkheden binnen die combinatie(s) te onderzoeken.
Werk van Jannie Slootweg heeft ondertussen zijn weg gevonden naar o.a. Frankrijk, Polen en diverse plaatsen in Nederland.

Waar: Entourage Rhederveld
www.divetroglaskunst.nl


 

Sloot, Anna

Anna Sloot maakt zowel gebruikskeramiek als keramiek voor kunstzinnige toepassingen. Daarbij past zij verschillende technieken toe. Vaak zoekt ze naar de kwetsbaarheid en de grenzen van het materiaal en voelt ze de drang deze te trotseren. Inspiratie vindt ze volop in het dagelijkse leven. Zoals de rivier de Waal, waar ze vlakbij woont, en in de natuur. Door de jaren heen heeft ze een geheel  eigen stijl ontwikkeld.
Ze geeft haar passie en ervaring graag door middels cursussen. 

Waar: Stonefarm, Stadskanaal
www.pietenannasloot.nl 

Visser - Heesakkers, Liesbeth

Liesbeth Visser - Heesakkers (1954) woont en werkt in Zwolle. Na 4 jaar vrije academie te Nunspeet  vertrok ze naar Gouda (SBB) voor de 3 jarige opleiding keramische vorming.

Liesbeth werkt met klei en maakt veel verschillende vormen: dozen, schalen, bustes en mensfiguren en gestileerde bloemen/planten. Voor Westerwolde rijgt gaat ze groot uitpakken.  

Liesbeth: "Inspiratie zit in mijn hoofd en mijn handen, samen maken zij het werkstuk." 
 

Waar: De Hongerige Wolf, Wedde
liesbethvisserheesakkers.exto.nl


 

Winkel, Bernard

Pax Sperata in Ter Apel, de kunstenaarstuin van Bernard Winkel.
Achter het huis ligt een groot grasveld met fruitbomen. De tuin wordt omzoomd door hoge beukenhagen van ruim twee meter hoog. Deze vormen het groene decor voor het ruimtelijke werk van Bernard. Een tuin dus waarin het accent op kunst ligt.

Achter in de tuin een pergola met o.a. druiven, hop en Hedera. Een tuinhuis zorgt voor schuilmogelijkheid. Hierbij een voorbeeld van Bernards werk. Kijk ook even op zijn website, waar Bernard mooi uitlegt wat hem fascineert en hoe hij dat toepast in zijn werk.

Waar: Pax Sperata Ter Apel
bernardwinkel.nl


 

Deel deze pagina