Ploatje

Ploatje, een plaatje van een tuin

Eigenaresse Andrea Schinkel werkt graag met kleur. Zowel in haar cottagetuin, als bij het creëren van haar textielwerkstukken.

Het Ploatje is een tuin in cottagestijl en 2000 m2 groot. Andrea heeft enkele borders op kleur en veel klimmers voor een verticaal effect.
Omdat er op natuurlijke wijze wordt getuinierd, wordt er veel aandacht besteed aan het aanplanten van planten die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders.
De tuin is opgebouwd uit tuinkamers, met elk een eigen sfeer. Al dwalend ervaar je hoe Andrea elke keer weer een stukje weiland heeft ontgonnen en de tuin langzaam is gegroeid tot wat het nu is. 

Praktische informatie

Adrea Schinkel
1e Barlagerweg 6
9591 TS Onstwedde
a.schinkel@solcon.nl
gratis toegankelijk
Woensdag 21 juni gesloten
Andere dagen van 10.00 tot 17.00 uur

Informatie voor groepen:
Maximaal 20 personen.

ARTISTIEK PROGRAMMA

Anneke Lutz

In 2004 gooide de kat een keramiek voorwerp kapot en vroeg Anneke een bevriende pottenbakster iets nieuws voor haar te maken. Deze nodigde haar uit het zelf eens te proberen en zo kwam Anneke Lutz (weer) in aanraking met klei.
Inmiddels heeft ze zich bekwaamd in het maken van functioneel keramiek. Vooral het ambachtelijke draaien van de objecten en het ontwikkelen van eigen glazuren spreekt haar aan. Ze experimenteert bovendien met verschillende manieren van het stoken.
In haar zelfgebouwde houtoven wordt de keramiek gestookt op 1300 graden. Dit maakt het werk sterk en goed waterdicht. De kleur en het uiterlijk van de potten zijn typisch voor het stoken met hout en je ziet de richting van de vlammen terug op het werk.
Ook maakt Anneke raku- en lustergestookt werk, op een lagere temperatuur, maar met dezelfde onvoorspelbaarheid van de gebruikte glazuren, waarbij bij het lusterglazuur een goudglans op het werk komt.

keramiek van Anneke Lutz keramiek van Anneke Lutz

Andrea Schinkel

Expositie
Haar hele leven lang is Andrea Schinkel al met lapjes in de weer. Eerder heel praktisch voor het naaien van kleding, maar de laatste jaren houdt ze zich bezig met het maken van wandkleden en quilts. Zoals ze buiten met haar groene vingers met kleur componeert in haar tuin Ploatje, leggen in de wintermaanden diezelfde vingers de mooie kleuren, patronen en vormen vast met textiel.
Andrea vindt textiel een fascinerend materiaal en ze gebruikt de quilttechniek om haar werk vorm te geven. Het traditionele quiltwerk vindt ze razend knap, maar dat past niet bij haar. Net zo losjes als ze tuiniert, gaat ze bij haar art-quilts te werk. Ze maakt gebruik van een naaimachine en binnen de beperkingen van het materiaal wil ze vrij zijn en vindt ze dat alles kan. Ze verwerkt dan ook met veel plezier 'quiltvreemde' materialen als plastic, folie, sinaasappelnetjes en kralen. Het resultaat: kleurrijke, gedetailleerde werken waar je steeds meer in ontdekt.
 

quilts van Andrea quilts van Andrea

Deel deze pagina