Tuinkronkels

Biologisch tuinieren en genieten van puur

Deze natuurlijke tuin ligt in het buitengebied van het dorpje Veele, gemeente Vlagtwedde.

Tuinkronkels, een tuin van ruim 3000 m2, bestaat uit een boomgaard, een nutstuin, een houtwal en een paddenpoel. Ook het atelier van Tinca van Voorthuisen en Hein Termeer is er te vinden. 
De tuineigenaren tuinieren biologisch (dynamisch) en bijna alles wat er in de tuin aan planten groeit geeft óf een eetbare vrucht óf een bruikbaar onderdeel van de plant, bijvoorbeeld als natuurlijke verfstof. Ook staan er verschillende, voor Nederlandse begrippen, zeldzame planten, struiken en bomen. De tuin kenmerkt zich door veel ronde vormen, hergebruik en natuurlijke materialen als planten- of klimsteun. Je zult er geen plastic vinden en zeker geen gif en kunstmest. 
Er zijn plannen voor de bouw van een kas van flessen, een bijzonder project waar we erg nieuwsgierig naar zijn. 
In een bijgebouw is een viltwerkplaats gerealiseerd waar wol de boventoon voert. In een ander gedeelte van dat gebouw zit de inmaakkeuken. In deze ruimte worden de producten uit de tuin verwerkt tot sappen, jams en chutneys. De eigenaren maken zelfs kaas van biologische melk van een boerderij uit de buurt.

Praktische informatie


Tuinkronkels
Venneweg 14,
9541 XN Veele
Tinca van Voorthuisen en Hein Termeer,
06 21852109 / 06 28154765  
tuinkronkels@hotmail.com

Alle dagen open van 10.00 tot 17.00 uur

ARTISTIEK PROGRAMMA

Anet Kazemir

Anet is opgegroeid in Oldekerk, Groningen, maar woont nu in Hilversum. Ze is professioneel bloemkunstenaar en tevens werkzaam als freelance arrangeur in binnen- en buitenland. Daarnaast is ze afgestudeerd aan de fotovakschool te A’dam, met een voorliefde voor macrofotografie en ook portret en product.

In haar zoektocht naar verdere ontwikkeling volgde ze een driejarige opleiding bij de VAKB in Zeist. Een brede opleiding waar veel technieken en vaardigheden aan bod komen en er veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling.
Anet is breed geïnteresseerd en werkt graag met verschillende materialen. Sommige simpel van aard zoals klei, was en kippengaas. Ze maakt dingen waar ze zelf blij van wordt en hoopt dat bezoekers dat ook zullen worden. 

Willemien Bierman-Hooft Graafland

Willemiens kunst is heel oorspronkelijk en ontstaat vanuit de inspiratie van het moment, vaak de relatie tussen mens en natuur.
Willemien werd geboren in De Bilt, studeerde in Groningen en woonde daarna in Amsterdam, Canada, Botswana, Engeland en Utrecht.

Oorspronkelijk opgeleid als logopediste, is ze zichzelf pas later tijd gaan gunnen om de beelden die in haar opkomen uiterlijke vorm te geven. De eerste inspiratie daartoe kwam in Italië bij het zien van de 'uit steen gekropen' beelden van Michelangelo en in Zuidelijk Afrika door de oervormen in de lokale kunst.
Na een vier jarige opleiding aan het National Open College Network, Bristol, UK, afgerond in 2003, ontstonden er met regelmaat prachtige beelden. Recent studeerde Willemien aan de Vrije Academie voor Beeldhouwkunst, onder leiding van Frouk Riemersma in Driebergen. 

Jeanne Kusters

Jeanne is woonachtig in het zuiden van het land,
in Helmond.

Van oorsprong heeft ze altijd gewerkt met klei, maar tegenwoordig is het materiaal waarmee zij werkt “afvalhout”. Hiervan maakt ze prachtige objecten. Deze zijn zéér fijn afgewerkt en hebben veelal een uitingsvorm die terugverwijst de natuur.

EXTRA ACTIVITEITEN

Ellen Kornmann | Contactclown Pofff | 16,17 en 18 juni

Contactclown Pofff neemt dingen waar in al hun eenvoud en toont ons een andere kijk op het leven en de omgeving.
Zij creëert een “nieuwe” realiteit die relativeert, verrast en vooral vrolijk maakt.
Ellen Kornmann, alias Pofff, verwelkomt de bezoekers en attendeert ze op haar manier op het bijzondere van de tuin.

Mirjam Fonteijn | 24 en 25 juni 
Mirjam is beeldend kunstenaar én voordrachtskunstenaar. Tijdens Westerwolde rijgt zal een brons van haar te zien zijn in de tuin. Het tweede weekend zal Mirjam zelf aanwezig zijn om iedereen te laten genieten van haar verhalen.

Op 24 en 25 juni, houdt Mirjam drie keer per dag 'verhalende voordrachten' en wel om 12.00, 14.00 en 16.00 uur.

De optredens zijn gratis bij te wonen, maar een vrijwillige bijdrage is welkom om haar onkosten te dekken.

Deel deze pagina